Szuperhős színész toplista

Szuperhős toplista ahol a legjobb szuperhős színészeket foglaljuk össze egy csokorba és alakíthatják látogatóink a listát szavazataikkal, szavazz te is a szerinted legjobb szuperhős színészre aki szerinted a toplista élén kell, hogy legyen és nyomj dislikeot azokra akiknek szerinted túl jó a helyezése a listán.

Hozz létre te is egy hasonló listát, a listák létrehozásához nem kell mást tenned mint regisztrálni az oldalunkon, és máris létrehozhatsz film, sorozat vagy színész listákat, amit megmutathatsz ismerőseidnek és persze az oldal látogatóinak.


avatarAquaMan DC

34 elem a listán

Szuperhős színész toplista lista elemei

1

Robert Downey Jr.
47 / 0

Robert John Downey Jr. 1965-ben született a New York-i Greenwich Village-ben, az underground filmes Robert Downey Sr. és Elsie Downey fiaként. Nővére az író, színésznő Allyson Downey. 20 éves korában egy szezon erejéig csatlakozott a híres Saturday Night Live stábjához erejéig, ezt követően színészi ambíciókat dédelgetve Hollywoodba költözött. Első komolyabb szerepét a James Toback rendezésében bemutatott A nővadász (1987) című filmben kapta, de ugyanebben az évben Bret Easton Ellis könyvének filmadaptációjában, a Nullánál is kevesebb-ban (1987) láthattuk. Karrierjében az áttörést Richard Attenborough filmje, a Chaplin (1992) hozta meg, melyben ő alakította az ikonikus komikust. A film kedvéért megtanult hegedülni, balkézzel teniszezni, de Chaplin jellegzetes testtartását is remekül utánozta. 1996 és 2001 között igen nehéz időszakon ment keresztül, kábítószerrel való visszaélés és egyéb incidensek miatt többször tartóztatták le. Egy ideig börtönben is volt, rehabilitációra járt és többször rúgták ki filmforgatásokról is. Ennek ellenére az Ally McBeal című sorozatban nyújtott alakításáért megkapta az első Golden Globe-díját, ezt követően azonban ismét visszacsúszott. Kitartásának és Mel Gibson közbenjárásának köszönhetően a kétezres évek második felében karrierje ismét felfele kezdett ívelni. Olyan filmekben kapott szerepet, mint a Durr, durr és csók (2005), a Kamera által homályosan (2006) és Zodiákus (2007). A Trópusi vihar (2008) című óriási sikereket elért komédiában Kirk Lazarus szerepében igen emlékezetes alakítást nyújtott Ben Stiller és Jack Black oldalán. Karrierjének csúcsára a 2008-as képregény adaptációval, A vasemberrel ért fel, melynek mindhárom folytatásában ő játszotta Tony Starkot (Vasember 2 – 2010, Vasember 3 – 2013), de az ikonikus hős karakterében olyan filmekben is feltűnt, mint A hihetetlen Hulk (2008), a A tanácsadó (2011) és a Bosszúállók (2012). Hírnevét tovább növelte, mikor Guy Richie filmjeiben (Sherlock Holmes – 2009), Sherlock Holmes: Árnyjáték – 2011) megkapta a népszerű mesterdetektív, Sherlock Holmes szerepét. Filmbéli partnerét, Dr. Watsont Jude Law játszotta. Több évig alkotott egy párt Sarah Jessica Parkerrel volt, de drogproblémái miatt végül szakítottak. Első felesége Deborah Falconer volt, azonban házasságuk válással végződött. 2005-ben vette el Susan Levin, akivel megalapították a Team Downey produkciós cégüket. Két fia született. Énektudását már többször megcsillogtatta, Joni Mitchell River és Chances Are című dalait Vonda Sheparddal énekelte duettben, de a közelmúltban Stinggel is fellépett. 2005-ben saját lemezt adott ki The Futurist címmel.

Tovább
3

Ryan Reynolds
39 / 1

Ryan Rodney Reynolds 1976. október 23-án született Kanadában, Vancouverben. Édesapja, Jim nyugdíjazott rendőr, édesanyja, Tammy eladó. Kettő vér szerinti, és egy örökbe fogadott bátyja van. A színész viszonylag hosszú utat járt be a sikerig, holott már 15 éves korában játszott a Hillside című Nickelodeon-sorozatban, és kisebb szerepeket kapott a Ha hallgattál volna (1995) és a Hidegvérrel (1996) című filmekben. Ryan a sikertelenség miatt úgy döntött, hogy felhagy a színészettel, ám egy barátja rávette, hogy költözzenek Los Angelesbe. Számtalan elutasítás után végül szerepet kapott a Két pasi meg egy csajszi című sorozatban, melyben az egyik címszereplőt alakította. Bár a sorozat nem aratott hatalmas sikereket, azonban hozzásegítette Reynoldsot a következő munkákhoz. 2002-ben egy kiöregedett diákot alakított a Buliszerviz (2002) című vígjátékban, melyek köszönhetően széleskörű népszerűségre tett szert, ezt követően pedig szerepet kapott az Apósok akcióban (2003) című remake-ben. A kétezres évek második felében beindulni látszott a karrierje, olyan filmekben láthattuk, mint a Penge: Szentháromság (2004), A rettegés háza (2005), a Csak barátok (2005), a Füstölgő ászok (2006) és a Nász-ajánlat (2009). A színész a képregény-feldolgozásokba is belekóstolt; az X-Men kezdetek: Farkas (2009) című produkcióban Deadpoolt alakította, majd a címszereplő bőrébe bújt a vegyes fogadtatású Zöld Lámpásban (2011). Az Élve eltemetve (2010) című filmben nyújtott alakítását nem győzte méltatni a szakma. Az film szinte teljes játékidejében a koporsóba zárt Reynoldsot láthatjuk. A Sundance-en bemutatott alkotás elsöprő kritikai fogadtatásban részesült. A színész az elmúlt években olyan filmekben tűnt fel, mint a Testcsere (2011), a Védhetetlen (2012), az R.I.P.D. - Szellemzsaruk (2013) és a Turbó (2013), továbbá ő kölcsönözte Guy hangját a Croodék (2013) című animációs filmben. Hosszabb-rövidebb ideig kapcsolatban volt Alanis Morisette-el és Scarlett Johanssonnal, jelenleg Blake Livelyval alkotnak egy párt.

Tovább
4

Tobey Maguire
38 / 1

Tobey Maguire 1975. június 27-én született Santa Monicában, az Egyesült Államokban. Édesanyja forgatókönyvíró, producer, édesapja építőmunkás és szakács volt, ereiben osztrák és Puerto Ricó-i vér egyaránt keveredik. Maguire szülei korán elváltak, így gyerekkorát különböző városokban, és a szüleinél felváltva töltötte. Szakács szeretett volna lenni, végül édesanyja ajánlatát fogadta el, aki befizette egy színikurzusra. A folytonos költözés hatására végül nem is fejezte be az iskolát, hanem színészkarrierbe kezdett. Első alkalommal A varázsló (1989) című filmben tűnt fel a képernyőn, a ’90-es évek elején szintén gyerekekre szabott szerepeket játszott, és még a 2000-es években is kapott tinédzsereknek való szerepet, noha jóval elmúlt már 20 éves. Chuck Norris oldalán is játszott a ban, rövid ideig pedig a Fox csatorna (1992) című sorozatának főszerepében láthattuk. Nemsokára Leonardo DiCaprioval együtt jártak meghallgatásokra, akivel barátok is lettek, közösen játszottak például a Ez a fiúk sorsa-ban (1993), melyben Robert De Niro alakította a főszerepet. A ’90-es évek közepén Maguire alkoholizmussal küszködött, 1997-ben viszont fontos szerepet kapott Ang Lee Jégvihar című filmjében. Dr. Gonzóékkal találkozott stopposként a kultikus Félelem és reszketés Las Vegasban (1998) egyik jelenetében. 2002-ben a Marvel őt választotta az induló Pókember-sorozat főszerepére. A film főbb szerepeiben Kirsten Dunstot és Willem Dafoe-t láthattuk. Sam Raimi rendezésében további két anyagilag sikeres folytatás készült (Pókember 2, 2004 és Pókember 3., 2007). 2012-ben a Sony indította újra a sorozatot, a fiatalabb és energikusabb Andrew Garfielddal a főszerepben. Maguire-t nem kerülték el a jó ajánlatok: Steven Soderbergh fekete-fehér A jó német (2006) című filmjének egyik főszerepét alakította George Clooney és Cate Blanchett társaságában, Golden Globe-jelölést kapott a Testvérekben (2009) nyújtott alakításáért, és DiCaprio szomszédját játszotta a látványos A nagy Gatsbyben (2013). Maguire 2007 óta házas, két gyermek édesapja.

Tovább
5

Chris Evans
36 / 0

Filmes debütálására 2000-ben, A szökevényben került sor. Az első főszerepet és ezzel az áttörést a Már megint egy dilis amcsi film hozta meg neki, amiben ő kapta Jake Wyler szerepét. A tinifilm-paródiát követően több moziban lett övé a vezető szerep. Játszott a Halálbiztos vizsgában Scarlett Johansson oldalán, majd a Mobil című akcióban Kim Basinger partnereként. A London című filmben egy bekattant kábítószerest alakít, akinek párkapcsolati problémái vannak. A dráma női főszereplője Jessica Biel, de feltűnik benne Jason Statham is. 2005-ben az Elizabethtown című film lehetséges főszereplőjeként hallgatták meg, de végül Orlando Bloom lett a befutó. Chris-t kiválasztották a népszerű Marvel képregény filmes adaptációjának, a Fantasztikus Négyes egyik hősének szerepére. Fáklyaként visszatért a A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó című folytatásában is, 2007-ben. Még ugyanebben az évben egy mérnökből lett űrhajóst, Mace-t alakította Danny Boyle sci-fi-jében, ami után már komoly tehetségként kezdték el számon tartani. 2008-ban Keanu Reeves partnere Az utca királyaiban. Meghallgatták a homoszexuális Harvey Milk politikus életéről szóló Milk című drámában, a híres melegjogi aktivista szeretőjének karakterére. A szerepet végül James Franco játszotta. 2009-ben Dakota Fanning és Camilla Belle oldalán tűnik fel Az energia című thrillerben. A filmben saját harci jelenetei voltak, amikben sérüléseket is szerzett hetekkel visszafogva a mozi elkészültét. 2010-ben több filben is látható. A Vesztesek bosszúja című DC Comics akció-vígjáték adaptációban Zoe Saldana és Jeffrey Dean Morgan partnere. A szintén képregényből készült Scott Pilgrim a világ ellen című vígjátékban Lucas Lee-t alakítja. Az ikonikus, Marvel képregényből készülő, három részből álló mozifilm-sorozatban ő alakítja a címszereplő főhőst, Amerika Kapitányt. Evans a Bosszúállók filmjeiben is a Kapitány szerepében látható, legközelebb a Végtelen Háborúban (2018. május).

Tovább
6

Chris Hemsworth
35 / 0

Chris Hemsworth 1983. augusztus 11-én született Melbourne-ben, Ausztráliában, angoltanárnő és szociális munkás gyermekeként. Testvérei, Luke és Liam szintén színészek. Melbourne-ben és vidéken, egy kis közösségben nőtt fel. 2004-től három évadon keresztül a népszerű ausztrál szappanoperában, az Otthonunkban (Home and Away) játszott. A mozivásznon a J.J. Abrams rendezésében bemutatott Star Trekben (2009) debütált, melynek nyitójelenetében Kirk kapitány apját alakította. Ezt egy középszerű thriller, a Ca$h - A visszajáró (2010) követte. Karrierjében az áttörést a Kenneth Branagh rendezésében készült Marvel-adaptáció, a Thor (2011) hozta, mely Thor: Sötét világ (2013) címmel folytatást is kapott. Ugyancsak a szőke kalapácsos istenség szerepében láthattuk a szuperhős-kollektíva tagjaként a Bosszúállókban (2012). Mindhárom film óriási népszerűségre tett szert a közönség körében, de a kritikusok is méltatták a szuperprodukciókat. Kristen Stewartr mellett a vádász szerepében láthattuk a Hófehér és a vadászban (2012), és még ebben az évben egy pozitív kritikai visszhangot kapott horrorban, a Ház az erdő mélyénben is láthattuk. 2013-ban pályafutása eddigi legjobb alakítását nyújtotta Ron Howard Hajsza a győzelemért című filmjében, de ez évben ismét Kirk kapitány apjaként láthattuk a J.J. Abrams rendezésében bemutatott Star Trek folytatásában (Sötétségben - Star Trek – 2013). Hemsworth-öt várhatóan Michael Mann filmjében, a Blackhatben láthatjuk legközelebb. A spanyol származású színésznővel, Elsa Patakyval 2010 óta házasok, lányuk, India Rose 2012-ben született.

Tovább
7

Michelle Pfeiffer
32 / 0

Michelle Pfeiffer 1958-ban született a kaliforniai Santa Anában. Gyermekkorát Midway Cityben töltötte, majd a Golden West Egyetemre járt, ahol az Alpha Delta Pi diáklányszövetség tagja volt. 1978-ban elindult a Miss Orange megye szépségversenyen, ahol egy hollywoodi ügynök felfigyelt rá, ezután Los Angelesbe költözött, ahol folyamatosan meghallgatásokra járt. További színészi képzés és kisebb szerepek után az első jelentősebb filmszerepét a Grease 2.-ben (1982) kapta. Ugyan a kritika szétcincálta a filmet és Pfeiffert is, ennek ellenére mégis megkapta A sebhelyesarcú (1983) című gengszterfilm női főszerepét Al Pacino oldalán, melyet a Jeff Goldblum nevével fémjelzett Ármány és szőke (1985) követett. Az eastwicki boszorkányok (1987) című fantasy-horror komédiában Jack Nicholson, Cher és Susan Sarandon mellett lehetett a legifjabb boszorkány; ez jelentette a belépőt Hollywood A-listás színészei közé. A következő filmjében a Keresztanya (1988) Angela di Marco karakterének kedvéért megtanulta a brooklyni akcentust, alakításáért pedig Golden Globe-díjra jelölték. Ezt követte Az utolsó csepp (1988) című akciófilm, melyben Mel Gibson és Kurt Russell oldalán láthattuk. Karrierje ezekben az években egy meredekebben ívelt fölfelé. A Veszedelmes viszonyok (1988) című kosztümös romantikus drámában nyújtott alakításáért megnyerte a Golden Globe-díjat, de Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték, majd olyan sikeres produkciókban kapott szerepet, mint az Azok a csodálatos Baker fiúk (1989), az Oroszország ház (1990) vagy a Krumplirózsa (1991). Tim Burton felkérésére ő formálta meg Macskanőt a Batman visszatérben (1992), amivel valóságos kultuszt teremett. Ezt követte Scorsese Az ártatlanság kora (1993) című alkotása, melyben Daniel Day-Lewis és Winona Ryder mellett tűnt fel. A ’90-es évek második felétől számos és számos sikerfilmben kapott szerepet: A hírek szerelmesei (1996), Szép napunk van (1996), Szentivánéji álom (1999), Velem vagy nélküled (1999), Temetetlen múlt (2000). 1996-ban két romantikus filmben láthatta a közönség, előbb Robert Redford oldalán játszott a Hírek szerelmeseiben majd egy másik szívtipró, George Clooney mellett alakított a Szép kis nap! című filmben. 1997-ben ismét egy drámai szerepben tűnt fel az Ezer holdban, 1998-ban egy Shakespeare adaptációban, a Szentivánéji álomban vállalt szerepet. 1999-ben két filmben játszott: Velem vagy nélküled, Tíz elveszett év. A kétezres évek egyik legnagyobb kasszasikerében, a Temetetlen múltban (2000) Harrison Ford oldalán tűnt fel, a sikereket pedig tovább növelte a Nevem Sam (2001) egyik főszerepe. 2002-ben nagy sikerrel alakította élete első negatív karakterét a Fehér leanderben (2002). Ez követően olyan filmekben tűnt fel, mint az Anyád lehetnék (2007), a Csillagpor (2007) és az Éjsötét árnyék (2012).

Tovább
8

Christian Bale
32 / 0

Christina Bale 1974. január 30-án született Pembrokeshire-ben, az Egyesült Királyságban egy cirkuszi táncosnő és egy pilóta gyermekeként. Egész fiatalon vonzódott a színjátszás iránt, és tizenhárom évesen már szerepet kapott Steven Spielberg 1987-es A Nap birodalma című filmjében. A főszerepre mintegy 4000 gyerek jelentkezett, de Bale bizonyult a legjobbnak. Ugyan a film nem tett szert olyan szintű sikerekre, mint az E.T. A földönkívüli (1982), de a szerep óriási lépésnek bizonyul a fiatal színész karrierjében, aki alakításáért a National Board of Review és a Young Artist Award díját is elnyerte. Ezt követően karrierje egy csapásra emelkedő pályára állt. Néhány évvel később már olyan színészek mellett volt lehetősége játszani, mint Nicole Kidman (Egy hölgy arcképe – 1996) vagy Ewan McGregor (Bálványrock - Velvet Goldmine – 1998). 1999-ben Jézus szerepében láthatta őt a közönség a Mária, Jézus anyja című filmben Karrierjének fordulópontját az Amerikai pszichó (2000) jelentette, melyben igen emlékezetes alakítással formálta meg a pszichopata Parick Bateman. A filmben Leonardo DiCaprio, Brad Pitt és Edward Norton voltak a partnerei. Ugyan a kritikusok már korábban is méltatták tehetségét, azonban csak ekkor tett szert széleskörű népszerűségre. Néhány felejthetőbb film után szerepet kapott a 2004-es A gépészben, melynek kedvéért 30 kilóra fogyott, alakítását pedig nem győzte méltatni a szakma. A világhírnévre azonban 2004-ig kellet várnia, ekkor mutatták be a Mementó (2000) és az Álmatlanság (2002) rendezőjének, Christopher Nolan Batman: Kezdődik! című filmjét, melyben Bale alakította az ikonikus képregényhőst. A film meghódította a világot, és az elképezetően népszerű két folytatásnak köszönhetően (A sötét lovag – 2008, A sötét lovag: Felemelkedés – 2012) Bale bebiztosította helyét a legnagyobb hollywoodi filmcsillagok között. A 2000-es évek második felétől a Batman-filmeken kívül olyan sikeres alkotásokban láthattuk, mint A tökéletes trükk (2006), az I'm not there - Bob Dylan életei (2007), Börtönvonat Yumába (2007), Terminátor - Megváltás (2009), a Közellenségek (2009), The Fighter - A harcos (2010) vagy az Amerikai botrány (2013). Christian Bale The Fighter - A harcosban (2010) nyújtott alakításával Golden Globe- és Oscar-díjat nyert. 2014-ben az Amerikai botrányért ismét jelölték, a jelölést azonban végül nem sikerült díjra váltania. Legközelebb Ridley Scott bibliai ihletettségű Exodus: Istenek és királyok (2014) láthatjuk, melyben Mózest fogja alakítani. A színész 2000. január 29-én vette feleségül Sibi Blazic színésznőt, akitől 2005-ben született meg kislánya, Emmeline. Christian Bale számos jótékonysági szervezet és alapítvány tagja.

Tovább
9

Mark Ruffalo
30 / 0

Mark Ruffalo 1967. november 22-én született Kenoshában, az Egyesült Államokban, fodrásznő és szobafestő gyermekeként. Olasz és kanadai francia felmenőkkel rendelkezik. Virginia Beach-en, San Diegóban majd Los Angelesben töltötte gyerekkori éveit. A Stella Adler Conservatoryn végezte tanulmányait, és az Opheus Theatre Company egyik alapító tagja volt. A színjátszás mellett pultosként kereste kenyerét. Kisebb szerepeket kapott filmekben is: 1996-ban a Dr. Halálben, majd a Széf fiúkben és az 54-ben (1998) is feltűnt. Kenneth Lonergannel való találkozása indította el a siker útján, az író számos sikeres darabjában szerepet kapott, majd a könyvén alapuló Számíthatsz rám-ben (2000) hívta fel magára a szakma figyelmét. Már ekkor a fiatal Marlon Brandohoz hasonlították. Ettől kezdve már jelentősebb szerepeket kapott. Játszott az XX/XY (2002) című romantikus drámában, Jane Campion Nyílt sebjében (2003) Meg Ryan oldalán, vagy Michel Gondry kultikus, Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) című filmjében. A Michael Mann rendezésében készült Collateral - A halál záloga (2004) című sikeres thrillerben drogfüggő nyomozót alakított, majd Zodiákusban (2007), David Fincher bűnügyi drámájában szintén a nyomozó szerepében láthattuk. A 2008-as év igen sikekes volt Ruffalo számára: a The Brothers Bloom (2008) című bűvészfilmben Adrien Brodyval és Rachel Weisz-szel alkottak triót, de a Saramago-adaptációban, a Vakságban is meggyőző alakítását nyújtott Julianne Moore oldalán. 2010-ben újabb sikerkes filmekben láthattuk: a Martin Scorsese rendezésében készült Viharszigetben, valamint az Oscar-díjas A gyerekek jól vannakban is szerepet kapott, utóbbiban ismét alkalma volt együtt dolgozni Julianne Moore-ral és Annette Beninggel. Alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscar-díjra jelölték. A Marvel szuperprodukciójában, a Bosszúállókban (2012) a zöld behemótot, Hulkot alakította. Rendezőként sikeresen debütált a Gyógyító érintés (2011) című filmjével, mely a Sundance Filmfesztiválon a zsűri különdíját is elnyerte. Ruffalo 2000 óta házas, felesége Sunrise Coigney színésznő, akitől három gyermeke született.

Tovább
10

Scarlett Johansson
29 / 0

New Yorkban született 1984-ben, édesapja dán származású építész, édesanyja lengyel származású színésznő. Karrierjét gyerekszínészként kezdte, első komolyabb szerepe az 1998-as A suttogó volt. Ezt követte a Tétova tinédzserek, A férfi, aki ott sem volt, az Amerikai história és az Elveszett jelentés, amelyért BAFTA-díjat kapott. Nagy sikert aratott a Leány gyöngy fülbevalóval és A sziget című mozikban, ezután feltűnt a Fekete dália, A tökéletes trükk, a Vicky Cristina Barcelona, a Hitchcock és A másik Bolyen-lány című alkotásokban is. A Bosszúállók-sorozatban Fekete Özvegyet alakítja. 2008-ban zenei albumot jelentetett meg Anywhere I Lay My Head címmel.

Tovább
11

Samuel L. Jackson
29 / 0

Az atlantai Morehouse College dráma szakán végzett, ezt követően számos színpadi produkcióban vett részt. Még főiskolai hallgatóként kapta első filmszerepét a "Together for Days"-ben. Spike Lee Dzsungelláz (Jungle Fever) című filmjének narkós szerepéért a Cannes-i Filmfesztiválon a szokásoktól eltérően mellékszereplő kategóriában adományoztak neki díjat, továbbá elnyerte vele a New York-i Filmkritikusok díját is. Jackson rendkívül aktív fekete polgárjogi harcos. A '70-es években csatlakozott a Negro Ensemble Company társulatához, ahol Morgan Freeman is színészkedett. A Ponyvaregény (Pulp Fiction) filozófikus bérgyilkosának megformálásával nevét örökre beírta az amerikai filmtörténetbe. Az alakításért Oscar- és Golden Globe-jelölést kapott, a Brit Akadémia díját pedig el is nyerte a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Tovább
12

Famke Janssen
28 / 0

Famke Beumer Janssen holland színésznő és modell 1964. november 5-én született Amstelveenben, Hollandiában. Két lánytestvére van; Antoinette rendező, míg Marjolein szintén színésznő. Kiválóan beszél angolul és franciául. Közgazdásznak tanult az Amszterdami Egyetemen, majd jelentkezett a Columbiára, ahol kreatív írást és irodalmat tanult. Sikeres modell-karriert tudhat magáénak - többek között az Yves Saint Laurent, a Chanel és Victoria's Secret számára is dolgozott. Első filmszerepe Jeff Goldblum oldalán találta meg A halál prófétája (1992) című filmben, majd Pierce Brosnan és Sean Bean oldalán tűnt fel a soron következő James Bond filmben, az Aranyszemben (1995). Megfordul Woody Allen Sztárral szemben (1998) című alkotásában, majd elnyerte Jean Grey szerepét az X-Men: A kívülállók (2000) című akciófilmben. Partnerei közé tartozott Hugh Jackman, Patrick Stewart és Halle Berry is. Karaktere a franchise többi epizódjában is felbukkan: X-Men 2 (2003), X-Men: Az ellenállás vége (2006), X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014). Rachel Wright-ként találkozhattunk vele az Én, a kém (2002) című akcióvígjátékban, melyben Owen Wilson és Eddie Murphy partnere volt, majd játszott a Bódulat (2008) című romantikus vígjátékban is. Pályája másik legjelentősebb szerepét az Elrabolva akciófilmek Lenore szerepe jelentette – a főszereplő Liam Neeson feleségét alakította – Elrabolva (2008), Elrabolva 2 (2012), Elrabolva 3 (2015). Tod Williams rendezővel 1995-ben házasodtak össze, de öt év múltán elváltak útjaik.

Tovább
13

Wesley Snipes
28 / 0

Wesley Trent Snipes, az amerikai színész, producer és harcművész, 1962. július 31-én született Orlandóban, Floridában a tanárasszisztens Marian és a repülőgépmérnök Wesley R. Snipes fiaként. Bronxban, New York City-ben nőtt fel. A P.S. 132 nevű általános iskolában tanult, majd az I.S. 131 nevű középiskolában érettségizett Bronxban. Egy ideig a híres Fiorello H. LaGuardia High School of Music & Art and Performing iskolájában tanult, de visszaköltözött Floridába, mielőtt befejezhette volna. Végül az orlandói Jones High Schoolban diplomázott, majd visszatért New Yorkba és a State University of New York at Purchase-ben folytatta a tanulást. A los angelesi Southwest College-ben is tanult. A kilencvenes években érte el karrierje csúcsát. A drámai - King of New York, Boiling Point, The Waterdance (az utóbbiban tolószékbe kényszerült romantikus férfit formált meg) - és komikus szerepek - White Men Can't Jump, és To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (ez utóbbiban transzvesztitát alakított) - mellett Snipes inkább akcióhősként ismert, hiszen ezeknek köszönheti a legnagyobb sikereit - Passenger 57, Demolition Man, Money Train, Drop Zone, The Fan, Murder at 1600, U.S. Marshals, Rising Sun. 1995-ben rövid szerepben tűnt fel a Waiting to Exhale című filmben, amelyben Angela Bassett-tel játszott, 1996-ban az America's Dream című TV-filmben kapott szerepet, 1997-ben pedig a hangját kölcsönözte a Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child című sorozat egyik szereplőjének. 1998-ben forgatta a legnagyobb anyagi sikert hozó filmjét, a vámpírgyilkos félig vámpír, félig ember Pengét (Blade) - több, mint 150 millió dollár bevételt hozott és két sikeres folytatás követte. 2005 után a legtöbb filmje csak videón került megjelenésre (7 Seconds, The Marksman, Chaos, The Detonator, Hard Luck, The Contractor, The Art of War II: Betrayal, Game of Death), egyedül a számos sztárt felvonultató Brooklyn's Finest volt kivétel. A Gallowwalker című akcióhorror csak kétéves késéssel jelent meg, miközben ő már a börtönben ült.

Tovább
14

Gal Gadot
27 / 0

Gal Gadot (1985. április 30. –) izraeli származású modell, színésznő. Ismert szerepei a Halálos iramban-sorozatban Gisele Yashar, és a legendás ógörög szuperhősnő, Wonder Woman. Édesanyja tanár, édesapja pedig mérnök. A családnak lengyel, osztrák, német, cseh és zsidó gyökerei vannak. Eredetileg biológiával szeretett volna foglalkozni, de később a jogi pálya érdekelte. Eközben modellkedéssel is foglalkozott, 18 éves korában megnyerte a Miss Israel szépségversenyt. Ezután húszévesen bevonult az izraeli hadseregbe, a kétéves kötelező katonai szolgálatára. Esélyes volt A Quantum csendje című James Bond-mozi női főszerepére is, de azt végül Olga Kurylenko szerezte meg. A Maxim magazin fotósorozata irányította rá először a figyelmet, azután a Bubot című modellkedéssel foglalkozó filmben kapott főszerepet. Nemzetközileg a Halálos Iramban-sorozat három filmje tette ismerté, ahol Gisele Yashar szerepében a Halálos iram, Halálos iramban: Ötödik sebesség, Halálos iramban 6. című részekben bukkant fel. Igazi hírnevet azonban a 2016-os Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című film szerzett neki, ahol a legendás ógörög szuperhősnő, Wonder Woman szerepébe bújhatott. Ezután készült el a karakter önálló filmje, majd ugyanőt alakítja Az Igazság Ligája című kalandfilmben is.

Tovább
15

Halle Berry
24 / 1

Az 1986-os Miss USA szépségverseny második helyezettje lett és ezt követően a Revlon kozmetikai cég reklámjaiban szerepelt. Első filmjében, a Dzsungellázban máris nagy sikert aratott Samuel L. Jackson partnereként.

Tovább
16

Jennifer Lawrence
23 / 0

Jennifer Lawrence 1990. augusztus 15-én született a Kentucky állam béli Louisville-ben, a család legkisebb gyermekeként. Jennifer anyja, Karen, egy gyerektábort működtet, apja, Gary, az építőiparban dolgozott. Két bátyjával jó kapcsolatot ápol. Jennifer fiatalon csöppent a színészvilágba, miután 14 éves korában egy fotós felfedezte New Yorkban, és meggyőzte anyját, hogy keressenek fel pár ügynökséget. A gyermekkora óta modellkedő lány tehetsége egyből kitűnt, így kisvártatva sorra kapta a megbízásokat. Egyik első szereplése egy MTV-reklámban volt, amivel a csatorna egyik műsorát, a My Super Sweet 16-t népszerűsítették. Olyan sorozatokban is feltűnt, mint a Monk, a Döglött akták vagy a Médium, 2007-ben pedig főszerepet kapott a Bill Engvall-show-ban. Sorozatbeli szereplései után az igazi szakmai sikert a A hallgatás törvénye (2010) című dráma hozta el számára, amiért már Oscar-díjra is jelölték. Drámai és romantikus komédiák után olyan kasszasikerekben szerepelt, mint az X-Men: Az elsők (2011) és a X-Men: Az eljövendő múlt napjai (2014), illetve a hatalmas rajongótáborral rendelkező, a fiatalok körében már kultikusnak számító Éhezők viadala-filmekben is főszerepet kapott (Az éhezők viadala – 2012, Az éhezők viadala: Futótűz – 2013, Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész – 2014, Az éhezők viadala: A kiválasztott - Befejező rész – 2015). Jennifernek a Napos oldal (2012) című film főszerepe Oscar-díjat hozott, azóta csak nagyobb produkciókban tűnt fel. A színésznőt az Amerikai botrányban (2013) nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték, második jelölését azonban nem sikerült díjra váltania. A közvetlen, jó humorú színésznő a legépszerűbb fiatal sztárok egyike.

Tovább
17
18

Chadwick Boseman
22 / 0

Chadwick Boseman amerikai színész, dramaturg és forgatókönyvíró volt, aki a dél-karolinai Andersonból származott. A Howard Egyetemen végzett és a British American Dramatic Academy-n folytatta tanulmányait Oxfordban. Boseman "Deep Azure" című darabját 2006-ban jelölték Joseph Jefferson új munkáért díjára. Kitörő szerepe volt Jackie Robinson főszerepének alakítása a 2013-as, A 42-es című filmben. Bosemanre leginkább T’Challa / Fekete Párducot ábrázolásáért volt ismert a Marvel Cinematic Univerzumban. Ezt a karaktert az Amerikai kapitány: polgárháború (2016), a Fekete párduc (2018), a Bosszúállók: Végtelen háború (2018) és a Bosszúállók: Végjáték (2019) című filmekben alakította.

Tovább
19

Margot Robbie
20 / 0

Margot Robbie ausztrál színésznő. Margot Elise Robbie 1990. július 2. Robbie karrierje független ausztrál filmekben való szerepekkel indult. Később beválogatták a Neighbours című ausztrál szappanoperába (2008-2011), amiért kétszer is jelölték Logie Award-díjra. Miután az Egyesült Államokba költözött, főszerepet játszott az ABC által gyártott rövid életű Pan Am (2011-2012) című drámasorozatban. 2013-ban szerepelt először széles vásznon, Richard Curtis Időről időre című romantikus vígjáték-drámájában, és ugyanebben az évben játszott főbb szerepet Martin Scorsese A Wall Street farkasa című életrajzi filmjében. 2015-ben főbb szerepet játszott a Focus – a látszat csal című vígjáték-drámában, szerepelt a második világháborús Suite Française című drámában és főszerepet játszott a Z, mint Zakariás című tudományos-fantasztikus filmben. Harley Quinnt alakítja az Öngyilkos osztag – Suicide Squad című szuperhős filmben. Jane Portert fogja játszani a Tarzan legendájában.

Tovább
20

Zoe Saldana
20 / 0

Zoe Saldana 1978. június 1.-én született New Jerseyben. Először 1990-ben láthattuk a képernyőn az Esküdt ellenségek egyik epizódjában majd ezt egy amerikai zenés dráma követte amely a Center Stage (Rivaldafény) címet kapta. Feltűnt még a Kihevered haver!-ben majd ezt kisebb szerepek követték. 2002-ben viszont egy már sokkal ismertebb filmben az Álmok útján című filmben kapott főszerepet Britney Spears mellett. 2003-ban egy szintén népszerű film, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmben szerepelt,ahol Anamaria karakterét alakította. 2 évvel később újabb filmben,egy vígjátékban játszhatott.A címe Guess Who (A csajom apja ideges) volt. 2009-ben két sikerfilmben is szerepelt. A Star Trekben valamint az Avatarban ahol ráadásul az egyik főszereplő,Neytiri karakterét alakítja. Ezért a filmjéért több jelölést is kapott, többek között a People's Choice Awardson. A film hatalmas sikert aratott. 2009 decemberében mutatták be és 237 milliárdos költségvetésű volt, de megérte. Ebben a filmben Neytiri karakterét alakítja aki az Omaticaya Klán hercegnője. 2011-ben a Colombiana című akciófilm már teljes egészében az ő karakterére épült, tovább erősítve azon színészek névsorát, akik egymaguk is el tudnak vinni egy filmet a hátukon a sikerig. Egy évvel később a Lopott szavak című romantikus filmben volt látható. 2013-ban pedig a Star Trek és a Nina című filmeken dolgozott. 2014-ben újra egy sci-fiben, a Galaxis őrzőiben szerepel, emellett megkezdődtek az Avatar három folytatásának munkálatai is, melyek 2020-ban, 2021-ban és 2024-ben és 2025-ben kerülnek majd a mozikba. Ezek mellett 2017-ben folytatódott a Galaxis őrzői is, melyben újra szerepelt. Illetve látható lesz 2018-ban a Bosszúállók következő részében is.

Tovább
21

Vin Diesel
20 / 0

Vin Diesel Mark Vincent néven született 1967. július 18-án New Yorkban. Nevelőapján (színházi rendező) keresztül került először kapcsolatba a színészkedéssel. 15 évesen kezdett el edzeni és 17 éves korában már kidobóként dolgozott. Főiskolán angol nyelv és irodalom szakon tanult 3 évig, majd otthagyva tanulmányait színészi ambíciókkal Los Angelesbe költözött. Hiába volt tapasztalt színpadi színész, nem kapott munkát Hollywoodban. A sikertelen próbálkozások után visszament New Yorkba. 1995-ben megírta a Multi-Facial című film forgatókönyvét, melynek egy személyben volt rendezője, producere és főszereplője is. A filmet levetítették a Cannes-i Filmfesztiválon is. 1997-ben ismét írója, rendezője és főszereplője volt a Árnyékból a fényrenek, mely a Sundance Filmfesztiválon debütált. Bár a produkciót méltatták a kritikusok, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az 1998-as év azonban meghozta számára a hosszan érlelt áttörést. Miután Steven Spielberg látta őt a Multi-Facialben (1998), szerepet ajánlott neki a Ryan közlegény megmentése című filmben, melyet a Szuper haver (1999) követett. Ezt követően olyan akciófilmekben láthattuk, mint az Into Pitch Black (2000), a Pitch Black - 22 évente a sötétség (2000), a Halálos iramban és folytatásai (2001), az xXx (2002) vagy Riddick - A sötétség krónikája (2004) franchise részei. Legutóbb az elsöprő kritikai- és közönségsikernek örvendő A galaxis őrzői (2014) című filmben Groot hangját kölcsönözte. A forgatáson állítólag több mint ezerszer vették fel vele az: "I am Groot" mondatot. Gyerekkorában hangszálszakadást szenvedett, minden bizonnyal ennek köszönheti az azóta már védjegyévé vált mély hangját. Paloma Jimenezzel él együtt, akitől 2008-ban lánya született.

Tovább
22

Benedict Cumberbatch
18 / 0

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch (London, 1976. július 19. –) angol színész, aki egyaránt elismert színházi, televíziós, mozifilmes és rádiós szerepei által. Sok híres filmben játszott szerepet (pl.: A szabadság himnusza (2006), Vágy és vezeklés (2007), Suszter, szabó, baka, kém (2011), 12 év rabszolgaság (2013)), de kétségkívül a BBC modern Sherlock Holmes adaptációjában a Sherlock (televíziós sorozat) filmsorozatban játszott főszerepe miatt lett ismert világszerte. Benedict sokoldalú színész, különleges hangját sokféle módon kamatoztatja: többször narrátorkodott filmekben, videójátékokban, valamint időről-időre a rádióban is hallható a BBC különböző rádiós sorozataiban, de szívesen vállalkozik akár reklámok alámondására is. Több filmben is szerepelt és olyan neves színészekkel, mint Gary Oldman, Colin Firth, Julia Roberts vagy Meryl Streep. 2011-ben két Oscar díjra jelölt filmben is szerepelt, Steven Spielberg Hadak útján című filmjében, mint Stewart őrnagy, illetve a Suszter, szabó, baka, kém című filmben, mint Peter Guilamm. 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben Peter Jackson Hobbit-trilógiájában kapott szerepet, Smaugnak, a sárkánynak valamint a Dol Guldur-i fekete mágusnak, Sauronnak kölcsönözte a hangját. 2013-ban több nagy filmben is szerepelt. Ő játszotta a J. J. Abrams rendezte, Sötétségben – Star Trek című film fő gonoszát Khant, de szerepelt a 12 év rabszolgaság című - 2014-ben a legjobb filmnek járó Oscar díjjal jutalmazott - filmben, illetve Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját alakította a "The Fifht Estate" című filmben. A Sherlock sorozat népszerűségének köszönhetően egyike lett a legelfoglaltabb színészeknek. Az elkövetkező években szerepei széles skálán mozognak majd és olyan hírességeket személyesíthet meg a filmvásznon, mint az Enigmát feltörő híres matematikus Alan Turing, vagy a Beatles zenekar legendás menedzsere, Brian Epstein.

Tovább
23

Dave Bautista
16 / 0

David Michael Bautista Jr. 1969. január 18-án született Washington D.C.-ben. Színész és professzionális pankrátor, háromszoros nehézsúlyú világbajnok. Fiatalkorában személygépkocsikat lopott, majd kidobóként dolgozott, miközben testépítőnek készült. Végül eldöntötte, hogy pankrátor lesz, először a World Wrestling Entertainmentnél (WWE) próbált szerencsét, de itt nem sikerült befutnia. Ekkor került az Ohio Valley Wrestlinghez, ahol két évet töltött. 2000 és 2002 között Khan néven versenyzett, majd 2002-ben Deacon Batista néven debütált, 2003-ban pedig már az Evolution kötelékét erősítette. 2006-ban egy sérülés következtében hosszabb pihenőre kényszerült. Ekkor kapott szerepet a Smallville egyik epizódjában, de a színészettel csak 2010-ben kezdett el komolyabban foglalkozni. Feltűnt A bosszú városa (2010) című filmben, de a népszerű széria, a Chuck egy részében is játszott. Ezt olyan filmek követték, mint House of the Rising Sun (2011), A Skorpiókirály 3. - Harc a megváltásért (2012) és A vasöklű férfi (2012). 2013-ban Vin Diesel mellett láthattuk a Riddickben (2013). Filmes karrierjének legnagyobb sikerét a kritikusok és a közönség körében is hatalmas népszerűségnek örvendő A galaxis őrzői (2014) című képregény adaptációval érte el. Bautista kétszer házasodott meg, azonban mindkét kapcsolata válással végződött. Két gyermek édesapja.

Tovább
24

Paul Rudd
16 / 0

Paul Rudd 1969. április 6-án született Passaicben, az Egyesült Államokban. Édesapja idegenvezető, édesanyja a televíziónál dolgozott eladási ügynökként. Mindketten Angliából származtak, ahova orosz és lengyel zsidókként vándoroltak át, a család eredeti neve Rudnitzky volt. Rudd Kansasben nőtt fel, az egyetemet is itt végezte, néhány hónapig pedig Oxfordban, a British American Drama Academyn tanult színháztörténetet. Közben színészként is aktív volt, de dj-ként is dolgozott. A televízió képernyőjén a Sisters című sorozattal debütált 1992-ben, melyben 1995-ig játszott, 1994-ben pedig a Wild Oats néhány epizódjában kapott lehetőséget. 1995-ben vígjátékban (Spinédzserek) és horrorban is feltűnt (Halloween - Az átok beteljesül), majd a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült Rómeó és Júlia (1996) című modern feldolgozásban kapott szerepet. Reese Witherspoon volt a partnere az Óvszer módszer (1998) című romantikus vígjátékban, majd még ugyanabban az évben Jennifer Anistonnal dolgozott egy hasonló műfajú filmben (Vágyaim netovábbja). Az Árvák hercege (1999) című drámával sikerült felhívnia magára a szakma figyelmét. A film főszerepiben olyan sztárokat láthattunk, mint Tobey Maguire, Charlize Theron és Michael Caine. Gatsby barátját alakította a The Great Gatsby (2001) televíziós adaptációjában. A Jóbarátok (Friends) című nagysikerű sorozatba 2002-ben válogatták be, melyben Lisa Kudrow jövendőbelijét alakította. 2004-ben dolgozott először Judd Apatow rendezővel A híres Ron Burgundy legendája című vígjáték forgatásán. A film főszerepében Will Ferrellt láthattuk. Ezt újabb Apatow-vígjáték, a A 40 éves szűz (2005), majd a nagysikerű Felkoppintva (2007) követte, melyhez folytatás készült 2012-ben 40 és annyi címmel. Rudd mindkét filmben Leslie Mann párját alakította. Szintén Apatow volt a producere A lankadatlan: A Dewey Cox-sztorinak (2007), melyben a színészt John Lennon szerepében láthattuk. Sikeres volt az A lökött tesó (2011) című filmje is, melyben Zooey Deschanel és Elizabeth Banks oldalán játszott, de olyan kritikailag elismert függetlenfilmekben is láthattuk, mint az Egy különc srác feljegyzései (2012), vagy az isten háta mögött dolgozó utászokról szóló Prince Avalanche - Texas hercege (Prince Avalanche, 2013). Rudd 2003 óta házas, egy fia és egy lánya született.

Tovább
25

Patrick Stewart
13 / 0

Jean-Luc Picard kapitányról már mindenkinek beugrik, ki is ez az angliai születésű színész. A népszerű Star Trek-filmek főhőse 12 éves kora óta színészkedik. 15 évesen otthagyta az iskolát és újságíróként helyezkedett el egy yorkshire-i lapnál, de azt is otthagyta, amikor a főszerkesztő rosszallását fejezte ki túl sok színészi elfoglaltsága miatt. Egy évig bútorügynökként dolgozott és összekuporgatott pénzéből 1957-ben beiratkozott a bristoli Old Vic Theatre Schoolba. Két évre rá debütált színházban és az iskola után csatlakozott a Manchester Library Theatre csapatához. 1966-ban már a Royal Shakespeare Company tagja volt. A nyolcvanas években költözött Los Angelesbe és megkapta Picard szerepét a Star Trek tévésorozatban, amely 1987 és 1994 között futott. Az X-Men trilógiában Charles Xavier professzort alakította.

Tovább
26

Hugh Jackman
12 / 0

Színházi alakításaiért számos díjat kapott Ausztráliában, és filmfőszerepeket is játszott, például: "Paperback Hero", "Erskineville Kings". A londoni West Enden, az "Oklahoma!" című musicalben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb musicalszínésznek járó Olivier-díjat. Jackman első amerikai filmszerepét az X-Men - A kívülállókban kapta.

Tovább
27

Ron Perlman
11 / 0

Ronald Francis Perlman 1950. április 13-án született New Yorkban. Televíziós-, film- és szinkronszínész. A George Washington gimnàziumban kezdte meg, majd a Lehman College-ban folytatta tanulmányait, ahol 1971-ben érettségizett. Gyakran szerepelt színdarabokban. 1973-ban szerzett diplomàt színházművészetből a University of Minnesota falain belül. Perlman igen karakteres és könnyen maszkírozható arcának, valamint arcmimikai képességének köszönhetően gyakran jàtszik olyan filmekben, melyekben szörnyeket kell megformálnia. Első filmes alakítása a A tűz háborúja (1981) című film egyik fő karakterének, Amoukarnak az eljátszása volt. Szélesebb körben A szépség és a szörnyeteg (1987-1990) című televíziós sorozat tette ismertté, ahol Vincent szerepét alakította. Játékáért 1989-ben Golden Globe-díjat kapott. Az ezt követő hàrom évtizedben főként mellékszerepekben volt látható, illetve TV-sorozatokban. Főbb filmjei: A rózsa neve (1986), Rómeó vérzik (1993), Huck Finn kalandjai (1993), Dr. Moreau szigete (1996), Alien 4. – Feltámad a Halál (1997), Ellenség a kapuknál (2001), Penge 2. (2002). 1995-ben kapta meg első főszerepét az Elveszett gyerekek városa című filmben. 2003-ban ő volt a Stella Artois arca a Devil's Island reklámban, amely a Brit Reklámfilm-Díjátadón Ezüst-díjas lett. Egy évvel később a Pokolfajzat c. képregényadaptációban, majd annak folytatásában is a főhőst, Hellboy-t alakította. 2008-ban a Sons of Anarchy-hoz csatlakozva megkapta Clay Morrow szerepét. Perlman szinkronszínészként is elismert, számos animációs filmben, valamint sorozatban és videójátékban (pl.: Halo 2, Halo 3, Fallout, Gun, stb.) az ő hangján szólalnak meg a karakterek. 1981-ben fogadott örök hűséget feleségének, Opal Stone Perlmannek. Két gyermekük született: Blake Amanda (1984) és Brandon Avery (1990).

Tovább
29

Tom Hiddleston
9 / 0

Thomas William Hiddleston Diana Patricia és James Norman Hiddleston fiaként látta meg a napvilágot. Édesapja kémikusként komoly szaktekintélynek számít, valamint egy gyógyszergyártó cég tulajdonosa is. Tom két, egymástól független iskolában, az oxfordi Dragon Schoolban, és a Berkshire-i Eton College-ben végezte tanulmányait, majd a világ egyik legszínvonalasabb egyetemén, Royal Academy drámaszínész szakán szerezett diplomát 2005-ben. Még egyetemi évei alatt szerepet kapott A vágy villamosa című színdarabban (a dráma szerzője az a Tennessee Williams, aki művéért 1948-ban Pulitzer-díjat kapott). Nem sokkal ezután megkapta első szerepét a Charls Dickens regénye alapján forgatott The Life and Adventures of Nicholas Nickleby című filmben. Ettől kezdve rohamos léptekkel nőtt a népszerűsége, melynek fontos állomása volt a Wallander című televíziós sorozat. Hiddleston a széria hat részében szerepet, alakításáért a Crime Thriller Award a legjobb mellékszereplő díjával jutalmazta. A sorozat forgatása alatt ismerkedett meg a Thor későbbi rendezőjével, Kenneth Branagh-vel, aki eredetileg Thor szerepére szerződtette a brit színészt, végül azonban testhezállóbbnak vélte Loki szerepére (Thor – 2011). A döntés kifizetődött, ugyanis Tom Hiddleston Loki szerepében a Bosszúállókban (2012) valamint a Thor: Sötét világban (2013) is emlékezetes alakítást nyújtott. A fiatal színész olyan filmekben is szerepet kapott, mint az Éjfélkor Párizsban (2011), a Hadak útján (2011) vagy a Halhatatlan szeretők (2013), melyek forgatása során alkalma volt együtt dolgozni Woody Allennel, Steven Spielberggel és Jim Jarmusch-sal is. 2015-ben Guillermo del Toro horrorjában, a Bíborhegyben mutatott emlékezetest alakítást. Hiddleston az egyik legkeresettebb brit színész, a következő években olyan filmekben láthatjuk majd, mint a High-Rise, a Thor: Ragnarok vagy a Kong: Skull Island.

Tovább
30

Danny DeVito
8 / 0

Danny DeVito 1944. november 17-én született New Jerseyben. Szülei révén olasz gyökerekkel rendelkezik. Katolikus iskolába járt; alacsony termete miatt állandóan gúnyolták, ezért parodizálással próbálta az ebből fakadó hátrányt kompenzálni. Kozmetikusnak tanult, majd mégis felvételizett az American Academy of Dramatic Arts színész szakára. Itt ismerte meg feleségét is, akivel az idők során három gyermekük született. Első mozifilmjében, a Mortadellaban (1971) Sophia Lorennel játszott együtt, majd ezt a Kirk Douglas-szal készült Scalawag (1973) követte. Szerepet kapott Miloš Forman többszörösen Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díjas alkotásában, a Száll a kakukk fészkére (1975) című filmdrámában. Országos ismeretségre a Taxi (1978) tévésorozattal tett szert. Ezt követően számos vígjátékban kapott jelentős szerepet, így a főszereplők sorában volt látható a Becéző szavak (1983), a Karrier minden áron (1984) és a Borzasztó emberek (1986) alkotásokban. A smaragd románca (1984) és a A Nílus gyöngye (1985) kalandfilmekben Michael Douglas és Kathleen Turner voltak partnerei. Emlékezetes alakításai közé tartozik Vincent Benedict megformálása az Ikrekben (1988) – ikertestvérét Arnold Schwarzenegger alakította. A színészből lett kormányzóval játszott együtt a Juniorban (1994) is. Tim Burton rendezésében, a Batman visszatérben (1992) Oswald Chesterfield Cobblepotot alakította Michael Keaton oldalán, majd a Reneszánsz emberben (1994) egy utcára került reklámszakemberből lett tanárt formált meg. Játszott a Szóljatok a köpcösnek! (1995) és a Matt Damon főszereplésével készült Az esőcsináló (1997) filmdrámában is. Ismét Formannal, ill. Jim Carrey-vel dolgozott együtt a Ember a Holdon (2000) elkészülténél, majd a Nagy Halban (2003) és a Kiskarácsony mindenáronban is az élvonalban játszott. Készülő filmjei az Kinn a vadonban (2014) és az Állati jó kekszek (2016). A rendezői székben első ízben a Karrier minden áron (1984) film kapcsán ült, majd ezt követte a Dobjuk ki anyut a vonatból (1987) vígjáték, melynek főszerepét is ő játszotta. A Matilda, a kiskorú boszorkány (1996) és a Dögölj meg, Smaci! (2002) filmek rendezői feladatait is ő látta el. Filmproducerként támogatta a Nyakunkon az élet (1994), a Mint a kámfor (1998), az Erin Brockovich, zűrös természet (2000), a Fűre tépni szabad (2001) alkotásokat, míg az utóbbi években a Zsaruk bevetésen - A film (2007) tévésorozatot és a Sírok között (2011) akcióthrillert is ezen minőségben jegyzi.

Tovább
31

Michael Keaton
7 / 0

Michael Keaton (eredeti nevén Michael John Douglas) 1951. szeptember 5-én született a Pennsylvania állambeli Coraopolisban, hat testvére van. Népes családját igazi showmanként szórakoztatta már kisgyermek korában. Korán bebizonyította, hogy inkább a tettek, mint a szavak embere, hiszen idő előtt abbahagyta tanulmányait a Ken State Egyetemen, és inkább fagylaltárusként kereste a kenyerét. Éjszakai bárokban komikusként lépett fel, valamint televíziós technikusként is vállalt munkát. Később Los Angelesbe költözött, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen csakhamar különböző sorozatokban kapott szerepet. Már filmes karrierje elején az érdeklődés középpontjába került, amikor szerepet kapott Ron Howard Éjszakai műszak (Éjszakai szolgálat, 1982) című filmjében. Howarddal még néhány alkalommal együtt dolgoztak, játszott a rendező Gung Ho (1986) és Lapzárta(1994) című filmjeiben is. A nyolcvanas években mint szimpatikus, könnyed humorú komikus vált ismertté. Az igazi áttörést Tim Burtonnel való együttműködése hozta meg számára. Játszott Burton morbid vígjátékában (Beetlejuice - Kísértethistória, 1988), majd a kultikus képregény feldolgozásokban, a Denevéremberben (1989) és a Batman visszatér (1992) is. A kilencvenes években nyolc év házasság után elvált a szintén színész Caroline McWilliamstől. Ezekben az években kisebb-nagyobb szerepeket kapott, láthattuk például a Csendes terror (1990) című thrillerben, a Sok hűhó semmiért (1993) című Shakespeare adaptációban, az Életem (1993) című drámában, a Közös többszörös (1996) című vígjátékban és Quentin Tarantino Jackie Brown (1997) című filmjében. Az ezredforduló után különböző műfajú filmekben tűnt fel. Szerepelt háborús drámában (Élőben Bagdadból, 2002), családi kalandfilmben (Kicsi kocsi - Tele a tank, 2005) és thrillerben is (Fehér zaj, 2005). Legutóbbi filmjei a Robotzsaru, a Need for Speed és a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje).

Tovább
33

Josh Brolin
5 / 0

Josh Brolin 1968. február 12-én született Santa Monicában, az Egyesült Államokban, édesapja a színész James Brolin. 16 éves korában elváltak szülei, mostohaanyja Barbra Streisand lett. A ’80-as években szimpatizált a punk szubkultúrával, ekkoriban rendszeresen fogyasztott különböző kábítószereket. A középiskolában játszott A vágy villamosa című darabban, ez követően fordult az érdeklődése a színjátszás felé. A mozivásznon a Kincsvadászok (1985) című filmmel debütált. A 21 Jump Street sorozat főszerepére Brolint és Johnny Deppet tartották esélyesnek, végül utóbbi kapta meg a lehetőséget, ám ezt követően is barátok maradtak. Második filmjét, a Gördeszkás Love Storyt (1986) követően Rochesteri Színházban játszott, majd a The Young Riders című sorozatban hívta fel magára a figyelmet. Vegyes minőségű krimiben (Gang in Blue, 1996), romantikus filmben (Rózsaágy, 1996) és horrorban (Éjjeliőr a hullaházban, 1998) is szerepelt, karrierje a 2000-es években jutott igazán a csúcsra. Robert Rodriguez véres Grindhouse - Terrorbolygójában (2007) kapott markánsabb szerepet, majd a Coen-testvérek Oscar-díjas filmjében, a Nem vénnek való vidékben (2007) láthattuk, de ugyanebben az évben Ridley Scott Amerikai gengszter című filmjében is feltűnt. A 2008-as év szintén mozgalmas volt számára, két életrajzi filmben is fontos szerepet kapott. Oliver Stone rendezésében készült a W., melyben Bush elnököt formálta meg hitelesen, majd Gus Van Sant Milkjében játszott mellékszerepet, melyért Oscarra jelölték. Woody Allen 2010-ben a Férfit látok álmaidban egyik szerepére kérte fel, majd újra együtt dolgozott Oliver Stone-nal is a Tőzsdecápák: A pénz nem alszikban (2010). Karakteres westernhőst alakított a Coen-testvérek újabb filmjében, A félszeműben. 2013-ban újabb három nagy kaliberű filmben játszott: Spike Lee remake-jében, az Oldboyban, a nagyszerű szereposztású Gengszterosztagban és a Nyárutóban is feltűnt. A jóvágású színész két alkalommal volt házas, két gyermeke született.

Tovább
34

Ian McKellen
3 / 0

Cambridge-ben tanult irodalmat, itt kezdett el egyetemi előadásokban játszani, majd 1961-ben minden előképzettség nélkül professzionális társulathoz szerződött, sőt 1964-ben már Laurence Olivier meghívta a National Theatre Companybe. A hatvanas években II. Richárd, II. Edward (Marlowe darabjában) és Hamlet szerepét játszotta el. 1974-től a Royal Shakespeare Company tagja lett, itt Rómeó, Macbeth és Jágó szerepében lépett színpadra. 1980-ban a Broadway-n aratott nagy sikert Peter Schaffer Amadeus című darabjában, ahol Salierit játszotta. Az egész világon vendégszerepelt mint III. Richárd, majd a Shakespare-darab modern filmváltozatában is eljátszotta a szerepet. 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismeréseképpen, mint nemzedékének egyik legsikeresebb színészét. Több mint negyven díjból álló gyűjteményéből semmi sem hiányzik: Oscar-díj, Golden Globe Award, Screen Actors Guild Award, Golden Satellite Award, Tony Award, Emmy Award.

Tovább