4. Évad

Ki vagy, doki? 4. Évad (2008)

Vissza a sorozat adatlapjára

A Doktor sokszor megemlít egy Medúza-zuhatag nevű helyet, ahova sok bolygót elraboltak. Ezen kívül Rose Tyler is felbukkan néha-néha, mint titokzatos szereplő. Átívelő szálként említhetjük még az eltűnt méheket, illetve a gyakori kisebb-nagyobb utalgatásokat az évadzáróra és a fináléra. (Például: "Visszatér...", "Van valami a hátán", "A dal véget ér" stb.) Ezek végigszelték az egész évadot, míg csak a záróepizódban és a "The End of Time" című különkiadásban (filmben) kaptunk rá magyarázatot.


Epizódok száma: 13

Főszereplők: David Tennant , Catherine Tate ,

Epizód lista

Ep.1 Bűntársak

Megjelent: 2008-04-05

Az Adipose Industries különleges fogyasztótablettát reklámoz: "a zsír egyszerűen elsétál". Az emberek veszik és eszik, mint a cukrot, mivel naponta egy fonttal csökken a súlyuk. Donna Noble, aki már találkozott a Doktorral füstbement esküvője kapcsán (The Runaway Bride, 2006) s azóta is bánja, hogy visszautasította a Doktor meghívását, nyomozni kezd a fogyasztószer kapcsán – főleg miután az egyik kövér ismerőse szinte a szeme láttára tűnik el s csak egy furcsa lényecskét talál a helyén. Ugyancsak gyanús a dolog a Doktornak, s Donnától függetlenül ő is nyomozni kezd az ügyben. Mindez persze nem teszik az Adipose Industries főnökasszonyának, Miss Fosternek. Beindul a hajsza... A Doktor és Donna szerencsésen összefutnak a zűrzavarban. Kik vagy mik azok az adipózok, amelyek az emberi zsírrétegből alakulnak ki? Kicsoda Miss Foster és miért akarja, hogy egyre több adipóz "szülessen"? A Doktor megpróbálja persze az egészet leállítani... Minden jó, ha a vége jó, s Donna személyében a Doktornak új útitársa is kerül.

Ep.2 Pompeji lángjai

Megjelent: 2008-04-12

Donna és a Doktor i. sz. 79-ben Pompeiibe érkeznek, a Vezúv végzetes kitörése előtti napon. Donna unszolja a Doktort, hogy figyelmeztessék és mentség meg az embereket a pusztulástól, de a Doktor hajthatatlan: a múltban már rögzült eseményekhez tilos hozzányúlni. Az utcán hagyott TARDIS-t távollétükben egy műgyűjtő, Caecilius házába szállítják. A Doktor és Donna utánamennek, összeismerkednek a családdal. A lányuk Evelina egy telepatikus-és jövendőmondóképességgel rendelkező női renddel, a szibillákkal áll kapcsolatban, s a fűtőrendszerből felszálló gőztől elkábulva kitalálja a Doktor és Donna nevét, honnan jöttek, kicsodák. Közben időnként megremeg a föld... Donna észreveszi, hogy Evelina karja részben kővé változott s érdekes módon az eljövendő kitörést nem látja a jövőben. Miért tartja a szibillák főnökasszonya hamis próféciának Donna szavait a Vezúv kitöréséről? Kik azok földalatti istenek, akik a város alatti fűtőrendszerben és a Vezúv gyomrában laknak?... Mit keresnek egy főpap lakásán bizonyos kőbe faragott áramköri elemek? A Doktor rájön, hogy a vulkán nem fog felrobbanni, energiáját más célra valakik elterelik. Egy alternatív jövő van kialakulóban, amiben Pompeji nem fog elpusztulni. De van-e joga az idővágányokat sok ezer ember halála árán visszaállítani az eredeti irányba?

Ep.3 Az oodok bolygója

Megjelent: 2008-04-19

A TARDIS véletlenül az oodok központi bolygóján landol, a 42. században. Nem messze a hóban egy haldokló oodot találnak. Az ood szeme hirtelen vörösre változik és utolsó erejével rájuk támad. A Doktor tudja már, hogy ez rosszat jelent: az ood valami külső behatás alá került (A képtelen bolygó, 2006). Továbbhaladva egy Ood Operation nevű ipari komplexumba érnek. Ez az a hely, ahonnan a szolgának született engedelmes oodokat galaxisszerte exportálják. A Doktor szerint azonban egy ilyen faj magától nem fejlődhetett ki. Az Ood Operation-nél az utóbbi időben egyre több ood változik vörös szeművé és támad az emberekre. Ezt az ottani emberek valamiféle fertőzés eredményének tartják. Miféle sötét titkok rejtőznek a már 200 éves vállalat épületeinek mélyén, amit tűzzel-vassal védenek? Csakugyan szolgának születnek-e az oodok? Mi történt a telepatikus faj központi értelmével? Miféle szomorú zene, ének csendül fel az arra érzékeny emberek fejében? Mit jelent a kántálás, hogy "a kört meg kell szakítani"?... A Doktor, mint mindig, most is a gyengék és elnyomottak védelmére kel.

Ep.4 A szontár hadművelet I.

Megjelent: 2008-04-26

A világon már több százmillió gépkocsiba van beszerelve az ATMOS nevű ketyere, ami egyrészt a CO2 kibocsátást nullára csökkenti, másrészt GPS-ként is működik. De valakinek gyanús a túl okos szerkezet és nyomozni kezd utána. Az illető autója a folyóba zuhan. A világon egyszerre egyidőben több tucat ember hal meg az autójában gyanúsan azonos körülmények között, mindegyikben ATMOS volt. Az UNIT földönkívüli technikát sejt és az ott dolgozó Martha Jones segítségül hívja a Doktort. Az UNIT nagy erőkkel megszállja az ATMOS-t előállító gyárat. Két katona az alagsorban különös helységbe jut... és mikor visszajönnek, már mások. Donna rájön, hogy a gyár dolgozói sohasem betegedtek meg... A Doktor felkeresi az ATMOS fiatal feltalálóját és ott egy teleportálóra bukkan - ami egy Föld körül keringő szontár űrhajóra viszi. A Föld megszállására készülő szontárok a Doktor régi ismerősei. Egyelőre azonban a Doktor áll vesztésre. A szontárok beindítják a támadásukat: az autókba szerelt ATMOS-ok mérges gázt kezdenek fejleszteni az egész világon, Martha-ról pedig közben klónmásolat készül... (folyt. köv.)

Ep.5 Mérgező ég II.

Megjelent: 2008-05-03

A Föld légkörét egyre jobban mérgezi az ATMOS-ok által kibocsátott gázkeverék: a szontárok az emberek elpusztítása után a bolygót óriási klónozóteleppé kívánják alakítani. Az UNIT a Doktor tanácsa ellenére nukleáris rakétákkal akarná megsemmisíteni a szontár űrhajót. Céljukat azonban Martha megakadályozza... aki már nem is az igazi Martha. A Doktor Donnát a TARDIS-ba küldi, majd mikor a szontárok a Doktor masináját hadizsákmányként felteleportálják a hajójukra, nem sejtik, hogy ezzel bizony nagy hibát csináltak... A Doktor elé több feladat is tornyosul: megkeresni az igazi Martha-t, ismét bekapcsolni a szontár űrhajóra nyíló teleportálókat, visszaszerezni a TARDIS-t, megtisztítani a Föld légkörét a mérgező gázoktól, és eltüntetni a szontárokat valahogy...

Ep.6 A Doktor lánya

Megjelent: 2008-05-10

A TARDIS valami paradoxont érzékel a Doktorral kapcsolatban és saját akaratából a Messaline bolygóra viszi a Doktort, Donnát és Martha-t. Alig lépnek ki a TARDIS-ból, amikor fegyveres harcosok jelennek meg Cobb tábornok vezetésével. A Doktortól DNS mintát vesznek s rövid idő múlva egy fiatal női harcos lép elő: a Doktor (nem szokványos módon született) lánya, Jenny. Pár perc múlva egy másik faj, a hathok törnek rájuk. Csetepaté, robbanás, omlás, Martha elszakad társaitól és a hathokhoz kerül. Az emberek és a hathok régóta harcolnak egymással. Céljuk egy titkos templom, a "Forrás" megtalálása. A Doktor eleinte viszolyog Jennytől, de később egyre inkább elfogadja szintén kétszívű lányát, sőt. Mivel nem hajlandók harcolni a hathok ellen, Cobbs tábornok őket is ellenségnek tekinti, menekülniük kell a zegzugos labirintusokban... Csakugyan vérszomjasok a hathok? Mi a templom valójában? Mi történt a bolygón korábban? A végén mindenki összefut, a Doktor rájön a bolygó és a "templom" titkára. A béke előtt egy eltévedt utolsó puskagolyó... Mi lesz a Doktor lányával?

Ep.7 Az egyszarvú és a darázs

Megjelent: 2008-05-17

A Doktor és Donna Lady Eddison és férje, Hugh ezredes kerti partijára érkeznek. A parti díszvendége Agatha Christie, a már híres írónő. A Doktor egy újságból megtudja, hogy a pontos dátum 1926. december 8., Agatha Christie 10 napos mindmáig titokzatos eltűnésének napja. A ház vendége még többek között Peach professzor is, aki a könyvtárban munkálkodik. Nem sokkal később a professzort holtan találják. A Doktor és Christie nyomozni kezdenek, de egyre több furcsaság történik. A Doktor földönkívüli lényre utaló nyomokat talál... Donnát egy hatalmas darázs támadja meg, egy másik vendég fejére egy szobor zuhan a háztetőről... A Doktort megpróbálják megmérgezni... Az esti vacsora közben vihar támad, kialszanak a gyertyák, valaki késsel a hátában meghal... újra megjelenik az óriási darázs... stb. A megoldáshoz szükséges még Lady Eddison fiatalkori titkának feltárása, valamint hogy miért van egy szoba negyven éve bezárva és hasonlók. A megoldás majdnem Agatha Christie életébe kerül, szerencsére megússza a titkzatos eltűnéssel...

Ep.8 A kihalt könyvtár I.

Megjelent: 2008-05-31

Egy titokzatos üzenet miatt a Doktor és Donna a világegyetem legnagyobb Könyvtárában kötnek ki, az 51. században. A bolygóméretű Könyvtárban azonban egy teremtett lélek sincs. A könyvtárkomputer szerint viszont milliónyi látogató van jelen. Egy furcsa szoborszerű robot(?)könyvtáros üzenetet ad át nekik: "Fussanak, meneküljenek!... Számolják az árnyékokat!". Miközben teremről teremre haladnak, mögöttük kialszanak a lámpák... Hogy lehet, hogy mindezt közben egy 21. századbeli kislány, Charlotte is látja, ha becsukja a szemét?... Közben összefutnak egy csapat űrruhás kutatóval, akik szintén az évszázadok óta néma Könyvtárat jöttek átvizsgálni. A vezetőjük egy hölgy, River Song professzor, aki nagy meglepetésre ismeri a Doktort a személyes jövőjéből, sőt ugyanolyan szónikus csavarhúzója van, mint a Doktornak... A szálak egyre gubancolódnak. Az egyik kutatónő, Miss Evangelista egy sötét terembe megy és már csak sikoltani van ideje... Egy másiknak hirtelen két árnyéka lesz, majd hirtelen csontvázzá változik... A Doktor Donnát a Könyvtár teleportálójával a biztonságos TARDIS-ba sugározza – a nő meg is érkezik és nem is... (folyt. köv.)

Ep.9 Holtak erdeje II.

Megjelent: 2008-06-07

Donna békés nyugodt kisvárosi környezetben tér magához, emlékei is megváltoztak: két gyermeke van, békés családi élet stb. Később azonban nyugtalanító jeleket észlel, amik elgondolkoztatják, sőt egy fekete fátyolos hölgy közli vele, hogy hol is van, hogy került ide a Könyvtárból. A megzavart tudatú Donna hiszi is meg nem is... Miért van annyi egyforma gyerek a játszótereken? Közben a Könyvtárban a Doktor megfejti az embereket megevő árnyékok titkát: a Vashta Nerada nevű mikroszkopikus lények miriádjai azok, amik tudatos egységet alkotnak s árnyéknak álcázzák magukat. A Doktor néhány percre kapcsolatba is tud lépni velük. Miért hívja a Vashta Nerada a Könyvtárat "halott erdőnek"?... A Könyvtár komputere valaha 4022 embert (+ Donna) mentett meg a lényektől azzal, hogy teleportálta őket valahová... ahol Charlotte is van. A lány a tévében látja a Könyvtárban történteket, sőt a tv távirányítóját nyomkodva a könyvtárbeli eseményeket is befolyásolni tudja. Végül véletlenül (?) beindítja a Könyvtár önmegsemmisítő mechanizmusát is... A Doktor is észreveszi ezt, s megpróbálja elérni a központi komputert és kapcsolódni hozzá. Ebben a titokzatos River Song professzornő is segít, ez azonban sokba kerül neki... Egyesség a Vashta Neradával: megengedik a 4022 ember visszatértét a "menedékből", ha cserébe rögtön távoznak és őket pedig békén hagyják a "halott erdejükben".

Ep.10 Éjfél

Megjelent: 2008-06-14

A Doktor és Donna a Midnight (Éjfél) nevű bolygón vannak, amely egy forró, élettelen, csupa kristály égitest. Míg Donna a szálloda fürdőjében pihenget, a Doktor kirándulásra indul a Zafír Vízeséshez. A szállítójármű, egyfajta páncélozott busz többórás útja a 6-7 utassal jól indul, mígnem egyszerre megáll. A két vezető szerint a járműnek semmi baja. Pár pillanatra megnyitják az ablakpáncélt, ekkor mintha valami sötét árny tűnne fel a fényözönben... A mentők csak egy jó óra múlva érhetnek ide. Pár perc múlva valami dörömbölni kezd kívül a jármű oldalán. Kis idő múlva hatalmas ütődés, a fények egy időre kialszanak... Az egyik nő mozdulatlanul ül, aztán egyre furcsábban viselkedik... Mi történik, amikor néhány ember pánikhelyzetben összezárva csak tehetetlenül nézheti, ahogy valami megszállja az egyik utast? Az indulatok elszabadulnak és a Doktor sem tehet semmit, sőt a többiek vele szemben is egyre ellenségesebbek...

Ep.11 A másik út

Megjelent: 2008-06-21

A kínai kultúrájú Shan Shen bolygón egy utcai kavalkádban Donna egy tenyérjóshoz téved be. A jósnő Donna múltjában kutat és ráveszi a lányt, hogy élete egy korábbi fordulópontjában egy másik lehetőséget válasszon. Közben egy pókszerű állat mászik Donna hátára... Donna választása egy alternatív történelmet, idővonalat indít be. Sok esemény megváltozik: a racnoss 2007 karácsonyi támadásakor a Doktor meghal... a Royal Hope kórház holdbeli kalandjánál meghal Martha Jones és Sarah Jane Smith... [a 2007–2008-as évad több története ismétlődik meg más végkifejlettel]... De ugyanakkor időről időre felbukkan a Donna számára ismeretlen Rose Tyler és megpróbálja őt bizonyos irányba terelni vagy éppen elterelni... Hogyan segít végül Rose, a UNIT és a haldokló TARDIS, hogy Donna a múltban korrigálja önmagát? Mielőtt a történelem visszaugrik a korábbi "normális" vágányra, Rose valamit Donna fülébe súg. Mikor ezt a Shan Shen-re visszakerült Donna elismétli a Doktornak, az rémülten rohan a TARDIS-ba. Ott vörös vészvilágításba borult minden és megszólalt a TARDIS végveszélyre figyelmeztető kolostorharangja...

Ep.12 Az ellopott Föld I.

Megjelent: 2008-06-28

A Doktor és Donna visszaérkeznek a Földre, azonban pár perc múlva a Föld eltűnik alóluk, a TARDIS az űrben lebeg. A Földön az emberek is észreveszik, hogy valami nincs rendben, mert a jól ismert kék ég eltűnik és helyette ismeretlen égitestek látszanak. Az általános zűrzavarban pedig egy dalek űrhajó flotta jelenik meg és a dalekok elözönlik a Földet. A Doktor földi ismerősei: a UNIT és Martha Jones, Jack Harkness kapitány Torchwood 3-as csapata, Sarah Jane Smith és Luke, a párhuzamos Földről jött Rose Tyler, valamint az egykori miniszterelnök-asszony Harriet Jones kapcsolatba lépnek és együttesen próbálják felhajtani a Doktort... A TARDIS közben először az Árnyék Egyezményre érkezik, majd a Medusa Cascade-ra, nyomoz a Föld és más eltűnt bolygók után... Hogyan sikerül a földieknek elérni a Doktort? Végül létrejön a nagy találkozás, ám ekkor egy dalek elsüti a fegyverét... Ismét a színen Davros, a dalekok szülőatyja... (folyt. köv.)

Ep.13 Az utazás vége II.

Megjelent: 2008-07-05

A főszereplők egy része a TARDIS-ba gyűlik, a sebesült Doktor pedig regenerálódásba fog, de az energia egy része a Doki üvegben bugyborékoló egykoron levágott kezébe áramlik. A dalekok megbénítják a TARDIS-t és központjukra, a Crucible-re teleportálják. A Doktor és legénysége előjön és megadja magát (Donna véletlenül bent marad), a TARDIS előtt a legfőbb dalek és Davros várja őket. Jack kapitányt ugyan leteríti egy dalek, a kapitány azonban halhatatlansága folytán túléli a dolgot. A dalekok erről persze mit sem tudnak (meg is bánják később). Sarah Jane, Mickey és Jackie Tyler sok emberrel együtt dalek fogságba esik és szintén a Crucible-re viszik, hogy rajtuk próbálják ki először a dalek szuperfegyvert, a "realitás bombát". Ez képes a világegyetem minden anyagának megsemmisítésére, Davros-nak ez is a terve. Sarah Jane és két társa persze megmenekül... Davros a TARDIS-t egy megsemmisítőbe dobatja - ekkor azonban a Doktor kezéből újabb regeneráció indul be Donna részvételével. Hány Doktor is van tulajdonképpen? Kellenek a Doktorok a pattogós végjátékban, hiszen szinte vesztett helyzetből kell megállítani Davrost, a dalekokat, a realitás bombát, a TARDIS-t rendbeszedni, az eltűnt bolygókat visszajuttatni az eredeti helyükre... A győzelem után a Doktor és társai, "az idő gyermekei" búcsut intenek egymásnak. A Doktor pedig fura mód folytatja is kalandos életvitelét meg marad is Rose-zal, míg ásó, kapa és a nagyharang...