1. évad

A mentalista 1. évad (2008)

Vissza a sorozat adatlapjára

Rögtön az évad elején megismerkedhetünk a Red John-üggyel. Az évad folyamán egyszer közel kerülnek Red Johnhoz, a "Vörös barát" című epizódban. Az évad végén láthatjuk Red John árnyékát, amint sietve elhagyja a házat, amelybe Patrick belépett.


Epizódok száma: 23

Főszereplők: Simon Baker , Robin Tunney , Tim Kang ,

Epizód lista

Ep.1 Vörös nyomok

Megjelent: 2008-09-23

Patrick Jane, a mentalista és az FBI egy külön kis csoportja egy sorozatgyilkos után nyomoz, aki valamikor Patrick családját is megölte. A gyilkosságok azóta is folytatódnak, és egyre újabb gyanúsítottak kerülnek elő, akik a keresett sorozatgyilkos módszereit használják. Hasonlóképpen végzi egy orvos és a felesége is, akinek a halálát úgy állítják be, mintha a nő szeretője tette volna.

Ep.2 Vörös haj

Megjelent: 2008-09-30

Egy kaliforniai kisvárosban találnak egy halott fiatal lányt. A csapat ennek ügyében nyomoz. Ám míg a legtöbben a lány barátját egy helyi gengszter tartanak gyanúsnak, addig Patrick megint saját elmélete szerint nyomoz, és egész más elképzelése van a történtekről. Csapdát állít az étteremben, ahol a lány pincérnőként dolgozott, remélve, hogy ezzel előcsalja a gyilkost, akiről meggyőződése, hogy még kezdő, és nem igazán ura a vágyainak. A csapda azonban nem sikerül.

Ep.3 Vörös part

Megjelent: 2008-10-14

Egy fiatal lányt megfojtanak. A csapat egy helyi tinédzser banda tagjai közt keresi a tettest, ám azok nagyon kitartóan védik egymást. Patrick egy ál-hipnózis alá veti őket, és akkor kiderül az igazság. A fiatalok eleinte egymásra próbálják kenni a dolgot, majd egy másik gyilkosságra is fény derül.

Ep.4 Asszonyok vörösben

Megjelent: 2008-10-21

Egy szerelmi háromszög miatt megölnek egy férfit. Mint kiderül, a férfi komoly anyagi gondokkal küzdött, ám szép kis summát eltett, hogy megszökhessen szeretőjével. Ebből gyémántot vásárolt, melyeket azonban elrejtett. A gyanú a szeretőre terelődik, de Patrick csapdát állít neki és az asszonynak, amelyikbe egyikük bele is sétál.

Ep.5 Vörös erdő

Megjelent: 2008-10-28

Karát, a fiatal lányt holtan találják a kisvárosi erdőszélen. Barátnője, Nicole eltűnik. Ám hamarosan megkerül, teljesen zavart állapotban és sokkosan. A helyi seriff őt gyanúsítja azzal, hogy megölte barátnőjét, ám Patrick és társai mélyrehatóbb nyomozásba kezdenek. A férfi előhívja Nicole-ból az emlékeit, és így azok elvezetnek a valódi tetteshez.

Ep.6 Vörös és fekete

Megjelent: 2008-11-11

Megölik egy kaszinó hotel vezetőjét. Az egyik krupiéra terelődik a gyanú, aki rendszeresen csalt, de tudott a biztonsági főnök viszonyáról az elhunyt feleségével, így az nem rúgta őt ki. Ez némileg eltereli Patrickékat a nyomozás medréből, ám ő egy újabb vezércsellel hamar ráakad az igazi gyilkosra.

Ep.7 Vörös látomás

Megjelent: 2008-11-18

Rosemaryt, az özvegyasszonyt elgázolják és megölik. A nő azonban hitt a szellemvilágban, így rendre eljárt egy médiumhoz, aki szép kis summákat kért a szolgáltatásiért cserébe. Patrick érthetően szekptikusan fogadta ezt a hírt, és rögtön a jósnőben látta az első számú gyanúsítottat. Rosemarynek azonban sok pénze volt, amire még több embernek fájt a foga, így Jeremynek, a nő szeretőjének és pártfogoltjának is, aki oda is költözött a házába. Indítéka mindenkinek volt, de a valódi tettes kilétét végül a szellemvilág fedi fel.

Ep.8 Vörös határ

Megjelent: 2008-11-25

Egy kisvárosban kettős gyilkosság történik. Egyikük egy kábítószer-díler elleni per koronatanúja, ezért kiemeltem fontos, hogy megtalálják az elkövetőt. A gyanú persze rögtön a dílerre terelődik, ám kiderül, hogy a másik áldozatot, egy lányt több helybélihez is szoros viszony fűzhette. Patrick azonban megint átlátja a helyzetet, és egy furfangos csapdával előcsalja a valódi tettest.

Ep.9 Vörös láng

Megjelent: 2008-12-02

Gyilkosság történik egy kisvárosban, az áldozatot felgyújtják. Majd röviddel ezután a helyi seriffet is megpróbálják hasonló módon megölni. Sőt néhány évvel korábban egy harmadik férfit is így öltek meg, noha balesetnek álcázták. Kiderül, hogy a három áldozat valaha együtt szolgált a hadseregben és egy olyan földet vettek, ami alatt kiderült, hogy egy értékes víztározó fekszik.

Ep.10 Vörös csapda

Megjelent: 2008-12-16

Egy egyetemen hamis kutatásokat végeznek, amire az egyik előadó rájön, ezért megmérgezik. A gyanú elsőként munkatársára és volt párjára Sophie Millerre terelődik, noha ő maga hívja fel a CBI-t, és kéri Patrick segítségét. Ugyanis valaha pszichiáterként praktizált, és annak idején ő segített Patricknak felépülni az idegösszeomlásból, amiben a családja elvesztése után szenvedett. A férfi meg is szerzi az ügyet a csapatnak, majd kideríti, hogy a nő is tudott a hamis kutatásokról, a gyilkosságokat azonban nem ő követte el.

Ep.11 Vörös barát

Megjelent: 2009-01-06

Patrick Jane egy elítélttől megtudja, hogy olyan információ birtokában van, amivel elkaphatja Red Johnt. Jared cserébe annyit kér, hogy hozzák ki, ugyanis a gyilkosságot, amiért lecsukták, nem ő követte el. Miután kiderül, hogy igazat állít, a csoport macska-egér játszmába kezd, hiszen Jareden kívül mindenki tudja, hogy Red John vadászni fog az informátorra.

Ep.12 Vörös bűbáj

Megjelent: 2009-01-13

Megölnek egy fiatal fiút, és a gyilkosságot egyfajta kultikus áldozatnak tüntetik fel, hogy a gyanút a kisváros egyetlen boszorkányára tereljék. A szülők maguk is értetlenül állnak az eset mögött, de a sorozatos vallomások után egyre több és több dolog derül ki, amit eltitkoltak. Noha ők rendelték el a boszorkány-lány őrizetbe vételét, Patrick külön kis nyomozásának és a már szokásos turpisságának köszönhetően leleplezi a valódi tettest.

Ep.13 Hamis vörös

Megjelent: 2009-01-18

Egy nagy értékű festmény eltűnik A.P. Caid irodájából, és a rablás helyszínén Caid vejét is holtan találják. Egyértelműnek látszik a rablógyilkosság, és megvannak a potenciális jelöltek is, más komoly gyűjtők révén, mígnem kiderül, hogy a festmény igazából hamis volt, sőt több hamisítvány is készült belőle. Az eredetit sokáig a legfőbb gyanúsítottnál az orosz olajmágnás Arlovnál hiszik, de miután Patrick azt tőle igen fondorlatos módon elcseni, arról is kiderül, hogy hamisítvány. Az eredeti festmény hollétéről így ekkorra már senki sem tud.

Ep.14 Bíbor szerelem

Megjelent: 2009-02-10

Egy wellness hotelban megölnek egy nőt, aki egy neves politikus felesége. Köztudott, hogy az asszonynak szeretője volt, méghozzá egy helyi nőcsábász Paul Fickle, aki nem titkoltan abból él, hogy magányos, unatkozó nők vágyait elégíti ki. A gyanú így értelemszerűen rá esik. Ám kiderül, hogy az asszony férje is tudott a nő szeretőjéről, mitöbb arról is, hogy az pénzelte volna őt. Patrick azonban mindkét alapos gyanút sutba dobja, és Chót playboy-já avanzsálva becserkészi a valódi gyilkost.

Ep.15 Skarlátvörös

Megjelent: 2009-02-17

Egy női egylet vezetőjét Scarlet Marquesát megmérgezik. A gyanú az egylet többi női tagjára terelődik, különösen Patience-re, akivel Scarlett az elnöki székért harcolt, és lepipálta. Csakhogy kisvártatva Patience-t is megölik. Közben kiderül, hogy Scarlett titokban illegális (gyógy)szereket árusított az egész közösségben, ami által szép kis summát keresett.

Ep.16 Vérvörös

Megjelent: 2009-03-17

A CBI központja előtt robbanást történik, melyről előzőleg valaki SMS-ben értesítette Jane-t. A merénylet egy áldozatot követel, aki Jane szerint valamilyen módon kapcsolódik hozzá. Miután Patrick a detonációt közelről látta, megsérül, és átmenetileg megvakul. A nyomozás során kiderül, hogy Jane korábbi kuncsaftjai közül kettő összefüggésbe hozható az áldozattal, illetőleg annak egykori munkahelyével a Lynch-Halstead brókercéggel. Lisbon ezalatt pedig kideríti, hogy a merénylő egyértelműen Jane életére akar törni, ám addigra késő, ugyanis az már foglyul ejti Patrickot és Van Peltet.

Ep.17 Vörös üzenetek

Megjelent: 2009-03-24

Egy gazdag vállalat vezetői megbeszélésre érkeznek egy kisvárosba. Kisvártatva a CBI kap egy üzenetet, melyben azt írják, hogy bizonyos helyen és bizonyos időben egy haláleset fog történni. Lisbon és csapata ki is vonul a megadott koordináták alapján a helyszínre, ahol percekig nem történik semmi, majd egyszer csak az égből eléjük hullik egy holttest. Az áldozat az említett vállalat egyik vezetője. A nyomozás több szálon indul meg, és elsőként egy helyi férfira gyanakodnak, akit annak idején ez a vállalat távolított el a munkahelyéről. Majd Lisbonék újabb üzenetet kapnak, ezúttal egy bombáról, melyet végül a vállalat igazgatójának ágy alatt találnak. Kisvártatva pedig egy paint ball játék közepette a cég egy másik vezetőjét is megölik. A kacifántos ügy megoldására Jane megint egy trükkel jön rá.

Ep.18 Vörös köd

Megjelent: 2009-03-31

Carl, aki egy életmód-központ hallgatója, egy fiatal nőt vonszol be a rendőrségre. A láthatólag is zavart férfi azt állítja a holttestre, hogy az egy zsák krumpli. Patrick hamar rájön, hogy Carlt hipnotizálták, és a transzállapot készteti őt erre a viselkedésre. Ellátogatnak hát a központba, ahol a vezető orvos, Dr. Royston Daniel tart bemutatót a hipnózis hatalmáról. A gyanú elsőként rá terelődik, hiszen titkolt viszonya volt az áldozattal, Mary Beth-szel, akinek aztán a húga is előtérbe kerül. A nyomozás alatt azonban még többen kerülnek hipnotikus állapotba, köztük Rigsby is.

Ep.19 Piros rózsa

Megjelent: 2009-04-07

Felix Hansont, a kaliforniai milliomos és leendő producer a felesége kedvéért szállt be egy filmbe, ám váratlanul meggyilkolják. A nyomozás során kiderül, hogy a halála napján a rendezőjével találkozott, és összekülönböztek a forgatókönyvön, minek utána Felix azzal fenyegetőzött, hogy nem ad pénzt a forgatásra. Halálával azonban a mozit elkezdik. A főszereplő természetesen a neje marad, de a lánya a 16 éves Sydney is kap benne egy kisebb szerepet. Róla közben kiderül, hogy kábítószerfüggő, amit az apja érthetően nem nézett jó szemmel. A befolyásos férfi eltiltotta őt azoktól az emberektől, akik rossz hatással voltak rá. Barátjáról Brandonról azonban nem volt hajlandó lemondani.

Ep.20 Vörös védelem

Megjelent: 2009-04-28

Egy kisvárosban a tanúvédelmi programban résztvevő egykori maffiózót megölnek. Az eset kivégzésnek tűnik, így a gyanú az egykori maffiatagokra terelődik, akiket a Eddie annak idején kiadott. Kérdés azonban, hogyan szerezhettek tudomást a hollétéről? A nyomozás során kiderül, hogy az egyik rendőrbírónak viszonya volt a védenccel, így Lisbonék az ő közbenjárására gyanakszanak, ám ez a feltevés borul, miután a nő öngyilkossági kísérletet követ el.

Ep.21 A vörös ruhás nő

Megjelent: 2009-05-05

Megölnek egy jómódú vállalkozót, Jim Gulbrandet. A férfi nem sokkal halála előtt vált el a feleségétől, aki elől mintegy biztosításképp elrejtett 10 millió dollárt. A pénzre legfőbb bizalmasának és leendő menyasszonyának is fájt a foga. Előbbi segített Jimnek elrejteni a pénzt, míg az utóbbi mindent elkövetett azért, hogy megtudja a rejtekhelyét. Hamarosan kiderül, hogy a nő tehetős embereket forgat ki a vagyonunkból, a férfi pedig az átverések nagymestere. Patrick számára tehát fel van adva a lecke!

Ep.22 Vértestvérek

Megjelent: 2009-05-12

Egy erdei iskolában gyilkosság történik. Az egyik diákot holtan találják az erdőben. Az egyébként is problémás gyerekekkel foglalkozó intézményben gyakorlatilag bárki gyanús lehet. Pláne miután kiderül, hogy a diákok a helyi hiedelem hatása alatt élnek, és titkos társulatot is létrehoztak a legenda megőrzésére. A jelek szerint az alapítója maga a gyilkos, de annak kilétét nem lehet megállapítani, miután a szekta tagjai maszkban találkoznak, és csak írással, vagy jelbeszéddel kommunikálnak. Patrick úgy dönt, a legendát valóra váltja.

Ep.23 Red John árnyéka

Megjelent: 2009-05-19

Egy kisvárosban holtan találják Emmát, az ikertestvérét, Mayát pedig elrabolták. A gyilkosság módja és az elrablás egyértelműen Red Johnra utal. Patrick és a csapat ráakad Red John egyik segítőjére egy seriff személyében. A korrupt zsaru elvezeti ugyan Patricket az elrabolt lányhoz, de csapdába csalja, hogy átadja Red Johnnak. Lisbon az utolsó pillanatban érkezik, hogy megmentse Patricket, a sorozatgyilkos azonban nem adja fel, miután végez a seriffel, új tervet készít.