6. évad

A mentalista 6. évad (2013)

Vissza a sorozat adatlapjára

A történetben Van Pelt és Rigsby összeházasodnak. Az évad 8. része a "Red John" címet kapta amiben kiderül RJ személyazonossága és halálára is sor kerül, a 9. részt pedig Simon Baker rendezte. Red John halála után az FBI keresi Jane-t, aki ezért elhagyja az országot. Két évvel később egy különleges alku keretén belül Patrick visszatér az Államokba, majd hosszú idő után az FBI austini irodájának tanácsadója lesz (Lisbon visszatérése az egyik feltétele). Van Pelt és Rigsby már nem dolgozik a bűnüldözésben, külön céget indítanak, míg Cho az FBI ügynöke lett.


Epizódok száma: 22

Főszereplők: Simon Baker , Robin Tunney , Tim Kang ,

Epizód lista

Ep.1 Sivatagi rózsa

Megjelent: 2013-09-29

Jane és Lisbont egy több éve eltemetett hullát találnak a sivatagban, akit az áldozat felesége eltűntként jelentett be. A férfit minden bizonnyal a pénzéért ölték meg, de hogy kik és milyen okból, egyelőre nehezen rajzolódik ki. E közben Jane listájáról, noha a férfi nyomatékosan közli Lisbonnal, hogy senkinek ne beszéljen róla, szépen lassan az egész részlegük tudomást szerez. Ezt követően Red John elrabolja Lisbont.

Ep.2 Tűzmadár

Megjelent: 2013-10-06

A Red Johnnal történt találkozás után Lisbonra eszméletlenül találnak rá. Kórházba kerül, de a sokkot leszámítva nincs baja. A sorozatgyilkos folytatja ámokfutását, ezúttal Jane egykori pszichiáterét öli meg. Ezzel párhuzamosan a CBI egy öngyilkosságban is nyomoz. Egy feltaláló vet véget az életének, ám az esetet egy végzetes hiba idézi elő, amit a cég vezetői el akartak tussolni.

Ep.3 Bíbor nász

Megjelent: 2013-10-13

Jane, továbbra is kutatja, ki lehet Red John. Ezúttal McAllister seriff közelébe akar férkőzni. Egy esküvői próba során az egyik vendéget meggyilkolják. A násznép kihallgatása után kiderül, hogy az áldozatot senki nem kedvelte, de nem is gyűlölték, így az ottaniaknak nem volt okuk ártani neki. A képbe kerül egy régi Biblia, amit az örömapa hozatott a menyegzőre, hogy abból olvasson fel a házasulandóknak.

Ep.4 Perzselő lista

Megjelent: 2013-10-20

Jane elmondja Lisbonnak, hogy a két listát készített, a lehetséges Red John gyanúsítottakról, és az egyik hamis. Ez utóbbi került a nemzetbiztonságiakhoz, amikor betörtek Jane-hez. A listán szereplő nevek pedig egytől egyik bűnözőké, Jane és CBI korábbi nyomozásainak főszereplői, akik közül az egyiket megkínozva és holtan találnak. Lisbon elrendeli az ál- listán szereplők személyi védelmét, de valaki megelőzi őt, és egy másik bűnözőnek is nyoma vész.

Ep.5 Vérvörös tetoválás

Megjelent: 2013-10-27

A CBI egy kettős gyilkosságban nyomoz. Az áldozatok egy tornászedző Parkman és egykori tanítványa, Frost. Parkmanre egy szállodai szobában találnak rá, de még életben, míg Frostra a szállodától nem messze a kocsijában. Miután Parkman a Világosság tagja volt, Haffner is részt vesz a nyomozásban. Cho-t megkörnyékezi egy magánnyomozónő, és poloskát próbál bejuttatni a CBI irodájába. Amikor kiderül, hogy nem a Világosság áll a lehallgatás hátterében, Jane rögtön tudja, hogy csakis Red John lehet.

Ep.6 Tűz és kénkő

Megjelent: 2013-11-10

Patrick Jane a Kira Tinsleytől kapott információ alapján azt tervezi, hogy egy helyen összegyűjti a fennmaradó Red John gyanúsítottakat, hogy végre kiderítse, melyikük a valódi sorozatgyilkos. A kollégái segítségével, részben szép szóval, részben fenyegetéssel megpróbálja rávenni Thomas McAllister seriffet, Reede Smith-t, Gale Bertramot, Ray Haffnert és Bret Stilest, hogy jelenjenek meg az általa megszabott helyen és időben. Lisbon ragaszkodik hozzá, hogy ő is ott lehessen a leleplezésnél, és Jane látszólag bele is egyezik, de végül ott hagyja egy isten háta mögötti helyen, és egyedül megy a találkozóra.

Ep.7 A vörös sárkány

Megjelent: 2013-11-17

A robbanás után a megégett holttesteken végzett DNS-vizsgálat alapján a CBI arra a következtetésre jut, hogy Haffner, Stiles és McAllister meghaltak. Bertram és Smith elmenekülnek, de Smith-t nem sokkal később megpróbálják megölni, ezért inkább feladja magát a CBI-nak, és részletes vallomást tesz a Blake Szövetséggel kapcsolatban. Patrick Jane egy sajtótájékoztató keretében bejelenti, ki is Red John.

Ep.8 Red John

Megjelent: 2013-11-24

Jane számít rá, hogy Bertram fel fogja venni vele a kapcsolatot, de tudja, hogy be akarják mérni a mobilját, ezért elcseréli a telefonját egy vadidegennel. Annak a temetőnek a kápolnájában beszél meg találkozót Bertrammal, ahol a felesége és a lánya nyugszanak. Egy trükkel lerázza az őt követő FBI-osokat, de nem sokkal azután, hogy találkoznak, Oscar Cordero lelövi Bertramot, és megjelenik a sötét titkot rejtegető McAllister.

Ep.9 Kék mennyország

Megjelent: 2013-12-01

Két év telt el, mióta Red Johnt megölte Patrick Jane, és most egy spanyol nyelvű szigeten él, melynek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal, így ott biztonságban van. Lisbon egy kisváros rendőrfőnökeként dolgozik, Cho csatlakozott az FBI-hoz, Rigsby és Van Pelt pedig a saját cégüket vezetik. Az FBI kideríti, hol rejtőzködik Jane, és Abbott ügynök a szigetre érkezik, hogy ajánlatot tegyen neki.

Ep.10 A zöldhasú

Megjelent: 2013-12-08

Jane remekül érzi magát összkomfortos fogdalakosztályában, és esze ágában sincs beadni a derekát, ezért az FBI-nak kell engednie. Ráveszik Lisbont, hogy keresse fel Jane-t, és győzze meg, hogy segítsen nekik felderíteni egy rejtélyes ügyet. Egy informatikus, aki részt vett a szövetségi jegybankrendszer védelmének kidolgozásában, eltűnik brooklyni lakásából, ahol dulakodás nyomai láthatóak. Mivel fennáll a veszélye, hogy informatikai támadás éri a jegybankot, és összeomlik az Egyesült Államok pénzügyi rendszere, az FBI minden erőforrását beveti, hogy minél előbb megtalálják a férfit. Jane azonban azt gyanítja, hogy valami egészen más áll a dolog hátterében, és kideríti, hogy egy látnok is eltűnt ugyanakkor.

Ep.11 Fehér vonalak

Megjelent: 2014-01-05

Jane, Lisbon és az FBI csapata Corpus Christibe utaznak, ahol lelőtték a DEA, a Drogellenes Ügynökség öt tagját. A nyomok a helyi Öbölparti bandához vezetnek, melynek egyik vezérét néhány héttel korábban lelőtték egy razzia során, ezért valószínűsíthető, hogy bosszúállás volt a gyilkosság indítéka. Jane szokás szerint külön utakon jár, és elhívja randizni a lelőtt bandavezér volt barátnőjét, Krystalt, amit Fischer különösen ferde szemmel néz. A csapat Jane segítségével megtalálja a három fegyveres holttestét egy raktárban, és megpróbálnak rájönni, hogy ki áll a gyilkos akció mögött. Eközben Jane egyre bensőségesebb viszonyba kerül Krystallal.

Ep.12 Aranyszabály

Megjelent: 2014-01-12

Egy férfi meghal drogtúladagolásban, és az FBI is vizsgálódik az ügyben. Kiderül, hogy az áldozat egy olyan cégnél dolgozott informatikus mérnökként, amely többek között a Pentagonnak is fejleszt hírszerzés-technikai eszközöket, és felmerül a gyanú, hogy ipari kémkedéssel kapcsolatos a halála. Eközben Lisbont felkeresi egy régi ismerős, Osvaldo Ardiles, aki úgy gondolja, hogy a telefonját bepoloskázták, és lehallgatják a tárgyalásait.

Ep.13 Fekete veszedelem

Megjelent: 2014-03-09

Gentry kisvárosában holtan találnak egy szövetségi védő ügyvédet. Jane Fischer ügynökkel lát a nyomozáshoz, amelyet egy helyi farmon kezdenek. A meglehetősen zárt közösségbe nehéz bejutni, különösen rendőrként, ezért Jane magánemberként vegyül el közöttük. Hamarosan kideríti, hogy az ügy hátterében egy több évtizedes per áll, melynek védencét Edith képviselte, ám a nő az óvadék letétele után megszökött.

Ep.14 Fekete arany

Megjelent: 2014-03-16

A fiatal Dan Beckert a fúrótelephely szennyvíz-tárolójában találják holtan. A telepet üzemeltető Millman olajvállalat néhány éve kezdte meg a Bradley városa körül húzódó területek kiaknázását, mellyel a helyiek életszínvonala is jelentősen emelkedett. Becker viszont átlátott a szitán, és a vállalat környezetszennyezésére valamit korrupciójára hivatkozva pert indított ellenük. Adott a gyanú, miszerint a cég ezt nem tűrte, és emiatt tette el láb alól. Ám Jane ismét egészen más irányból közelíti meg az esetet.

Ep.15 Fehér, mint a hó

Megjelent: 2014-03-23

Van Peltet elrabolják a motelből. Az FBI kiemelten foglalkozik az esettel, és Richard Haibachot gyanúsítják. Bizonyítani azonban semmit nem tudnak. Rigsby tehetetlen, ezért Jane segítségét kéri. A magánakciójukban ők is elrabolják Haibachot, akitől azt remélik, hogy nyomra vezeti őket.

Ep.16 Lila homály

Megjelent: 2014-03-30

Az FBI gyilkossági osztálya egy rablási ügy nyomozásában segít. Egy banda évek óta garázdálkodik a környéken, múzeumokból, galériákból rabolnak el értékes műtárgyakat. Ezúttal azonban hiba csúszik a számításukba, és az egyik galéria vezetőjét lelövik. A feladat megtalálni az elrabolt képeket. Jane megszervez egy ál-rablást, hogy így kerüljön a banda közelébe, de a cél a képek elrablóinak felderítése mellett, annak bizonyítása is, hogy elkövettek egy gyilkosságot.

Ep.17 Az idő ezüst szárnyán

Megjelent: 2014-04-13

Egy bombatámadásban megölik David Ronaldot. A férfi mostohatestvére, Cruz ügyében nyomozott immár tizenegy éve, mert a férfit megvádolták egy nő, Sarah meggyilkolásával. Cruz azóta a halálsoron várja kivégzését. Három nappal a kijelölt idő előtt az FBI újra vizsgálni kezdi az évtizedes emberölést, és a nyomok Sarah akkori férjéhez vezetnek, aki azóta újra házasodott, egykori szeretőjét vette el, akit már a felesége halála előtt is ismert. Jane-nek pedig ennyi bőven elég, hogy irányt adjon a nyomozásnak.

Ep.18 Zöld erdőben

Megjelent: 2014-04-20

Egy elit férfi klub közelében megölnek egy fiatal lányt. Miután a klubba hölgyek nem léphetnek be - a néhány női dolgozót leszámítva -, a helyi erők nem tudják mire vélni a gyilkosságot, ugyanis a környéken mérföldekre semmi nem található. Jane és Lisbon bejut a klubba, és megkezdi sajátos nyomozását. Hamar kiderül, hogy a lány igenis járt a klubban, már csak arra kell fényt deríteni, kivel állt kapcsolatban, és ki okozhatta a halálát. A kizárólag férfiakból álló társaság azonban igen sok gyanúsítottat rejt.

Ep.19 Bana szemek

Megjelent: 2014-04-27

Jane kiszúr egy gyanús alakot este az utcán. Követi őt, mert a férfinál látott holmik alapján azt feltételezi, hogy elrabolt valakit. A sejtése beigazolódik, egy sebesült nőt találnak a lakásán, aki kisvártatva meg is hal. A nem teljesen épelméjű Delehay váltig állítja, hogy csak segíteni akart a lányon, mert egy út szélén találta sebesülten. Ezen a nyomon elindulva az FBI egy rejtekhelyre bukkan, és egy újabb lányra, aki elmondja, hogy elrabolták őket.

Ep.20 Vörös és fehér

Megjelent: 2014-05-04

Folytatódik a lánykereskedők ügye. Daniela segítségével Cho igyekszik mielőbb megtalálni az emberrablókat, de mindeddig sikertelenül. Egy új nyomon elindulva eljutnak egy orvosi raktárba, ahol azzal szembesülnek, hogy az eltűnt lányokat a szerveikért rabolták el. Eközben Jane egy maffiózó ügyében jár el, akit egy gyilkosságért felel, de a bíróság végül is nem vádolta meg. Lisbon egyre jobban hajlik arra, hogy elmenjen Washingtonba Marcus Pike-kal.

Ep.21 Fekete szívek

Megjelent: 2014-05-11

Tovább folytatódik az elrabolt lányok ügye. Az emberkereskedelem mellett a tettesekről kiderül, hogy a lányok egy részét egy elhagyott orvosi intézetben megölik, hogy a szerveiket a fekete piacon értékesítsék. A bűnszövetkezet vezetője Michael Ridley, egy gazdag üzletember, aki ellen azonban bizonyíték híján az FBI nem tud vádat emelni. Jane ezért a saját fegyverével próbálja vallomásra bírni. Begyógyszerezi, majd elrabolja Ridley-t, annak a látszatát keltve, mintha az ő szerveit is kioperálnák. Lisbon úgy dönt, elfogadja a washingtoni állást, ám alighogy ezt elhatározza, újabb nehéz kérdésre kell választ adnia. Pike ugyanis megkéri a kezét...

Ep.22 Kék madár

Megjelent: 2014-05-18

Lisbon már Washingtonba készülődik, amikor egy váratlan ügy meghiúsítja az indulását. Az iroda vezetője egy öt évvel korábbi gyilkosság elkövetőjétől kap levelet, és mert az ügy kiemelt volt már akkor is, az FBI-nál az összes eltávozást és áthelyezést törlik, hogy minden ügynök az esettel foglalkozzon. Lisbon, Jane és a csapat Miami Beach-re utazik, hogy felgöngyölítsék az ügyet.